Γαλλία: Ο πρώην επικεφαλής της Frontex υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το κόμμα της Λεπέν

Ο Φαμπρίς Λετζέρι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Frontex, κατηγορήθηκε συχνά για ανοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών.
via Associated Press

Ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας της ΕΕ Frontex για τα ευρωπαϊκά σύνορα, ο Φαμπρίς Λετζέρι, ανακοίνωσε ότι προσχώρησε στον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας της Μαρίν Λεπέν και θα είναι υποψήφιος με το ακροδεξιό κόμμα της στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο Λεζερί, ο οποίος παραιτήθηκε από την Frontex το 2022 ενώ βρισκόταν υπό έρευνα από την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ OLAF, δήλωσε ότι εντάχθηκε στη λίστα του Εθνικού Συναγερμού για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε όλη την ΕΕ από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche, δήλωσε: «Η Εθνική Συσπείρωση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και την ικανότητα να το υλοποιήσει», δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τη μεταναστευτική καταβύθιση, την οποία η Κομισιόν και οι ευρωκράτες δεν θεωρούν πρόβλημα, αλλά σχέδιο: Μπορώ να σας το επιβεβαιώσω αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα.

Κατηγορούμενος για απάτες στη Frontex

Ο Λετζέρι, ένας 55χρονος Γάλλος δημόσιος υπάλληλος, ήταν επικεφαλής της Frontex από το 2015 έως το 2022 πριν παραιτηθεί.

«Σήμερα, επιλέγω να θέσω την εμπειρία και την τεχνογνωσία μου στην υπηρεσία των Γάλλων», έγραψε στο Χ.

«Η ηγεσία του Frontex για σχεδόν επτά χρόνια και η εργασία μου για το κράτος για περίπου 30 χρόνια - κυρίως στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης - καθιστούν αυτή την απόφαση συνεκτική», πρόσθεσε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ευρωεκλογές θα φέρουν σημαντικά κέρδη για την ακροδεξιά, και ο Λετζέρι είναι ο τρίτος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Εθνικού Συναγερμού.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Frontex, ο Λετζέρι κατηγορήθηκε συχνά ότι ανέχθηκε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point ανέφερε ότι η εμπιστευτική έκθεση της OLAF για τον Λετζέρι διαπίστωσε ότι «δεν ακολουθούσε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ήταν ανέντιμος με την ΕΕ και διαχειριζόταν άσχημα το προσωπικό».

Πηγή: RFI

Δημοφιλή