Γαλλία: Οι εορτασμοί «Δείπνα στα λευκά» συνεχίζονται στο Παρίσι

30.000 συνδαιτυμόνες αναμένονται για την 30η επέτειο του θεσμού

Τα «Δείπνα στα λευκά», μια γαλλική ιδέα με εκδηλώσεις, που διοργανώνονται σε υπαίθριους χώρους σε 80 πόλεις ανά τον κόσμο, θα γιορτάσουν την 30η επέτειό τους τον Ιούνιο στο Παρίσι με περίπου 30.000 συμμετέχοντες, τετραπλάσιο αριθμό από τον συνήθη, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Πέρυσι, 8.000 συνδαιτυμόνες, ντυμένοι στα λευκά, είχαν κατακλύσει το προαύλιο του δημαρχείου του Παρισιού για το δείπνο που σερβιρίστηκε σε λευκά σερβίτσια και ήταν αφιερωμένο «στη φιλία, στην κομψότητα και στη γαστρονομία». ’Όλοι όσοι επιλέγονται για τα «δείπνα στα λευκά» μαθαίνουν τελευταία στιγμή πού θα πάνε να δειπνήσουν.

Για τη φετινή 30η επέτειο ορίστηκε η 3η Ιουνίου αλλά ο τόπος θα μείνει μυστικός μέχρι την τελευταία στιγμή. Από τους 30.000 συμμετέχοντες που ανακοινώθηκαν από τους διοργανωτές, 5.000 έως 10.000 ξένης υπηκοότητας θα ταξιδέψουν στο Παρίσι ειδικά για την περίσταση.

Το «δείπνο στα λευκά» ξεκίνησε το 1988 από μια ιδέα του γάλλου σεφ Φρανσουά Πασκιέ που ονειρευόταν να δειπνήσει σε υπαίθριο χώρο στα ωραιότερα σημεία του Παρισιού. Για την πρώτη διοργάνωση, οι συνδαιτυμόνες συγκεντρώθηκαν στο δάσος της Βουλώνης. Το λευκό χρώμα στην εμφάνισή τους επιλέχθηκε για να διακρίνονται από τους περαστικούς.

‘Εκτοτε λευκά δείπνα διοργανώνονται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη, στη Βομβάη, στην Κοπεγχάγη, στο Ρίο, στο Μόντρεαλ, στον Παναμά, στο Μπουένος ’Αιρες, στην Κουάλα Λουμπούρ, στο Ζάγκρεμπ, στη Μπανγκόκ.

Σχεδόν 800 πόλεις υπέβαλαν υποψηφιότητα για να οργανώσουν το δικό τους «δείπνο στα λευκά». Πέρυσι, οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 110.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Με οργάνωση και τάξη σχεδόν στρατιωτική, τα δείπνα στα λευκά τηρούν με απόλυτο σεβασμό τους κανόνες του σαβουάρ βιβρ: οι συνδαιτυμόνες αναχωρούν λίγο μετά τα μεσάνυκτα, παίρνοντας μαζί και το παραμικρό σκουπίδι, ώστε να αφήσουν καθαρούς και συνεπώς άθικτους τους χώρους όπου πραγματοποιήθηκαν τα δείπνα.

Στο Παρίσι, οι προηγούμενες διοργανώσεις διεξήχθησαν σε παράλληλους δρόμους της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, στην κοσμοπολίτικη πλατεία Βαντόμ, στην πλατεία Κονκόρντ, στη βάση της Πυραμίδας του Λούβρου, έξω από την Παναγίας των Παρισίων και σε ιστορικές γέφυρες της Πόλης του Φωτός.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)