Γάμοι ομόφυλων ζευγαριών: 7 σχόλια και έπαινοι από Διεθνή ΜΜΕ και οργανώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστώνεται και προσωπικά από μεγάλη μερίδα των Διεθνών ΜΜΕ τον θετικό αντίκτυπο της νέας νομοθεσίας, ενώ έλαβε θερμό χειροκρότημα στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024. . (ΚΩΣΤΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024. . (ΚΩΣΤΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ο διεθνής αντίκτυπος της ψήφισης νομοθετικής ρύθμισης που παραχωρεί δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια σε σχέση με τον γάμο, την οικογένεια και την τεκνοθεσία, εξελίσσεται σε μία «χιονοστιβάδα από θετικά μηνύματα», που ίσως ξεπερνά τις σχετικές (λογικές) προσδοκίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό αυτή την επιτυχία, καθώς δεκάδες ΜΜΕ και όλα τα διεθνή πρακτορεία υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο της Ορθοδοξίας που ψηφίζει νόμο υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, κάνοντας λόγο για ανθρώπινο δικαίωμα που αναγνωρίζεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε θερμά από το επιλεγμένο κοινό που παρακολουθεί τη Διάσκεψη του Μονάχου, όπου βρέθηκε λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία για τη νέα ρύθμιση στη Βουλή.

New York Times: «...για να ανοίξουν μυαλά»

Οι υποστηρικτές (της νομοθετικής ρύθμισης) είπαν ότι οι αλλαγές ήταν ένα κρίσιμο βήμα προς την παραχώρηση δικαιωμάτων στους ομοφυλόφιλους και τα παιδιά τους, καθώς και για να ανοίξουν μυαλά σε μια κοινωνία όπου κυριαρχούν παραδοσιακές ετεροτυπικές συμπεριφορές.

«Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση με τέτοιου είδους εσωτερική αντιπολίτευση και με ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία να ασκεί πίεση», δήλωσε η Στέλλα Μπελιά, ιδρυτικό στέλεχος στην οργάνωση Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: «Πρέπει να το δώσω στον Μητσοτάκη, ότι το πήγε μέχρι το τέλος».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της 60ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, με θέμα "Currency for Change, World Politics on a Budget", Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της 60ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, με θέμα "Currency for Change, World Politics on a Budget", Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Associated Press: «Θα ακολουθήσουν άλλες Ορθόδοξες χώρες (την Ελλάδα) στο κοντινό μέλλον;»

Η Ελλάδα έγινε το πρώτο χριστιανικό έθνος με πλειοψηφία Ορθόδοξων που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων βάσει του αστικού δικαίου. Τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι το μοναδικό (...) Αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια αλλαγής. Δύο μικρής πλειοψηφίας ορθόδοξες χώρες, το Μαυροβούνιο και η Κύπρος, έχουν εγκρίνει γάμους ομοφυλόφιλων τα τελευταία χρόνια, όπως και η Ελλάδα το 2015, πριν αναβαθμιστεί η νομοθεσία με την έγκριση της πλήρους οικογενειακής κατάστασης αυτή την εβδομάδα.

Κοινή δήλωση από 28 Πρεσβείες στην Αθήνα: Εορτάζουμε μαζί με τον λαό της Ελλάδας

«Θα θέλαμε με να καλωσορίσουμε την έγκριση της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο και την αναγνώριση των οικογενειών του ιδίου φύλου. Η επέκταση του θεμελιώδους δικαιώματος του γάμου σε ζευγάρια του ιδίου φύλου έχει αποτελέσει σπουδαίο σημείο αναφοράς στην πορεία προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια όλων σε όλες τις χώρες μας. Εορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή μαζί με τον λαό, το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας.»

Reuters: Η Ελλάδα νομιμοποιεί τον γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου σε μια αλλαγή ορόσημο

Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, μια νίκη ορόσημο για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων LGBT που χαιρετίστηκε με επευφημίες από πολίτες που παρακολούθησαν την ψηφοφορία μέσα στο κοινοβούλιο και από δεκάδες άλλους συγκεντρωμένους σε δρόμους της Αθήνας.
Ο νόμος δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά και έρχεται μετά από δεκαετίες εκστρατείας της LGBT κοινότητας για ισότητα στο δικαίωμα του γάμου σε μία χώρα με συντηρητική κοινωνία.

CNN: Ελευθερία που υπήρξε όνειρο

Η πολιτική συγκυρία είναι σημαντική πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Η νομοθεσία ευθυγραμμίζει τη χώρα με άλλα 20 ευρωπαϊκά έθνη και ενισχύει τα διαπιστευτήριά της για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών. Βοηθά επίσης να αποστασιοποιηθεί το κυβερνών κόμμα από πρόσφατες καταγγελίες για τηλεφωνικές υποκλοπές, push-backs μεταναστών και έλλειμμα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

BBC: Η Ελλάδα πρώτη χώρα με πλειοψηφία Ορθόδοξων χριστιανών που νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων

15 από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων. Επιτρέπονται σε 35 χώρες παγκοσμίως. Η Ελλάδα μέχρι τώρα υστερούσε σε σχέση με ορισμένους από τους Ευρωπαίους γείτονές της, κυρίως λόγω της αντίθεσης της Εκκλησίας. Είναι η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που νομοθετεί την ισότητα στο δικαίωμα του γάμου.

Διεθνής Αμνηστία: Καλά νέα - Η Ελλάδα νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει τώρα όχι μόνο να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, αλλά και να εισαγάγουν περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές ώστε να κατοχυρωθεί η πλήρης ισότητα για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», αναφέρεται σε ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» από το παράρτημα της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα.

Δημοφιλή