ΔΙΕΘΝΕΣ
17/07/2018 10:43 EEST

Yarsagumba: Η επικίνδυνη αναζήτηση για το «Βιάγκρα των Ιμαλαΐων», που είναι πιο πολύτιμο από τον χρυσό

Tom Van Cakenberghe via Getty Images

Δεν είναι υπερβολή: Ο μύκητας Yarsagumba, που συναντάται μόνο στα Ιμαλάια, είναι πιο πολύτιμος από τον χρυσό- και κάθε άνοιξη είναι πολλοί αυτοί που φτάνουν στην περιοχή, επιδιδόμενοι σε μια επικίνδυνη αναζήτηση για το «Βιάγκρα των Ιμαλαΐων», σε υψόμετρα άνω των 3.000 μέτρων.

 

Xinhua News Agency via Getty Images
 

Η τιμή του ξεπερνά τα 100 δολάρια το γραμμάριο σε Ασία και ΗΠΑ, και σχηματίζεται όταν ένας μύκητας στο έδαφος επιτίθεται και σκοτώνει μια κάμπια. Πρόκειται για τον πιο ακριβό μύκητα ιατρικής χρήσης στον κόσμο και κάποιοι θεωρούν ότι θεραπεύει την ανικανότητα, το άσθμα και τον καρκίνο. Ένα κιλό του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100.000 δολάρια, και συναντάται σε υψόμετρα μεταξύ 3.000 και 5.000 μέτρων, στις περιοχές των Ιμαλαΐων σε Νεπάλ, Ινδία, Μπουτάν και το οροπέδιο του Θιβέτ. Άνθρωποι από μακριά ταξιδεύουν στις περιοχές αυτές για να το αναζητήσουν- μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, ολόκληρα χωριά της περιοχής ερημώνουν τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς οι κάτοικοί τους κυριολεκτικά «παίρνουν τα βουνά» για να το βρουν. Ωστόσο, η αναζήτηση είναι δύσκολη και επικίνδυνη σε τόσο μεγάλα υψόμετρα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, καιρού, χιονοστιβάδων κ.α.

Έμποροι ταξιδεύουν μέρα παρά μέρα στα βουνά για να αγοράσουν τον μύκητα, πληρώνοντας 3,5 με 4,5 δολάρια το κομμάτι, που μετά εξάγεται σε διεθνείς αγορές όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Μιανμάρ και η Ταϊλάνδη, όπου το γραμμάριο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 δολάρια.

 

Xinhua News Agency via Getty Images

Ειδικοί εκτιμούν πως εξαιτίας της υπερβολικής συλλογής και της αύξησης της θερμοκρασίας οι ποσότητες του Yarsagumba μειώνονται. Αυτό αποτελεί σημαντικό χτύπημα για αυτούς που ψάχνουν τον μύκητα, καθώς το Yarsagumba παρέχει στους συλλέκτες του το 56% του ετησίου εισοδήματός τους.

Sponsored Post