Γάζα:"Δέσμευση" Νετανιάχου για εκεχειρία έλαβε ο Μπλίνκεν-Χαμάς: "Ναι" στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Η απόφαση του Σ.Α υποστηρίζει την αμερικανική πρόταση εκεχειρίας τριών σταδίων. Η Χαμάς ζητά από τις ΗΠΑ να εγγυηθούν τους όρους.
Συνάντηση αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ (10 Ιουνίου 2024)
Συνάντηση αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ (10 Ιουνίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Νέα δέσμευση για την πρόθεση εφαρμογής εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζει πως απέσπασε ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Μετά την συνάντηση Άντονι Μπλινκεν-Μπένζταμιν Νετανιάχου σήμερα στην Δυτική Ιερουσαλήμ, ο αμερικανός κορυφαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός του επανέλαβε «την δέσμευσή του» για την κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, δεν διευκρίνησε κάτι παρά πάνω περί αυτής της δέσμευσης- χρονικό ορίζοντα έναρξης, πλαίσιο- και πολύ περισσότερο εάν αυτή η ”δέσμευση” φέρνει πιο κοντά τον Νετανιάχου σε μια συμφωνία επί της αμερικανικής πρότασης εκεχειρίας τριών σταδίων.

Αυτής, ακολούθησε σήμερα θετική ανταπόκριση από την Χαμάς.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, μιλώντας στο Reuters, είπε πως αποδέχεται την απόφαση του ΣΑ και πως είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί τις λεπτομέρειες εφαρμογής της.

Όπως πρόσθεσε, εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα την τηρήσει.

Η Χαμάς αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και την ανταλλαγή ομήρων και παλαιστινίων κρατουμένων, όπως διευκρίνησε.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ένα πραγματικό τεστ ως προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της. Εχει την υποχρέωση να αναγκάσει τις δυνάμεις κατοχής να τερματίσουν άμεσα τον πόλεμο κατ′ εφαρμογήν της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο δε Μπλίνκεν, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό μήνυμα» την ανακοίνωση της Χαμάς υπέρ της απόφασης του ΣΑτου ΟΗΕ

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα μετά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός θα συνεχισθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες. «Είναι σημαντικό να έχουμε τα σχέδια αυτά».

Πηγές: Reuters, AFP

Δημοφιλή