Το Ισραήλ λέει ότι έχει υπό έλεγχο κυβερνητικά κτίρια της Χαμάς στη Γάζα

Εφιαλτική η κατάσταση για εγκύους και νεογνά.
via Associated Press

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κυβερνητικά κτίρια του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην πόλη της Γάζας, ιδίως το κοινοβούλιο και κτίρια της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και τα άρματα μάχης του σφίγγουν πλέον τον κλοιό τους στην πόλη της Γάζας, κυρίως γύρω από νοσοκομεία, τα οποία χρησιμοποιούνται, σύμφωνα πάντα με το Ισραήλ, ως κέντρα εφοδιασμού και στρατιωτικές βάσεις από τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε και πάλι σήμερα παράθυρο «ευκαιρίας» στους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να διαφύγουν προς το νότο του παραλιακού αυτού θύλακα.

Ο διάδρομος διαφυγής πρόκειται να παραμείνει ανοικτός από τις 9 π.μ. ως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα) για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού στα αραβικά από το Twitter. Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα χάρτη με τις καθορισμένες οδούς διαφυγής.

via Associated Press

Επιπλέον όλοι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στην ακτή λόγω των συνεχιζόμενων μαχών μπορούν να χρησιμοποιούν από τις 10 π.μ. ως της 4 μ.μ. την κύρια οδό Σαλάχ αλ-Ντιν, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Από εκεί, μπορούν να φθάσουν στην περιοχή νότια του Ουάντι Γάζα.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης δύο συνοικίες της πόλης της Γάζας στις οποίες θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση των μαχών από τις 10 π.μ. ως τις 2 μ.μ.. Η παύση αυτή γίνεται για να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να διαφύγουν προς νότο, όπως είπε ο ίδιος.

Όλοι οι άμαχοι, που εμποδίζονται από μαχητές της Χαμάς να διαφύγουν, μπορούν να έρχονται σε επαφή με την ισραηλινό στρατό τηλεφωνικά ή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Εδώ και εβδομάδες το Ισραήλ καλεί τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Γάζας, περιλαμβανομένης της Πόλης της Γάζας, να μετακινηθεί προς νότο για την ασφάλειά του.

Ωστόσο έχουν πραγματοποιηθεί ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού αυτού εδάφους. Ο στρατός υποστηρίζει πως στοχοθετήθηκαν αποκλειστικά μέλη της Χαμάς.

Η κατάσταση για τις εγκύους και τα νεογνά είναι εφιαλτική

Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους περισσότερα από 4.500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, έξι πρόωρα νεογνά πέθαναν τις τελευταίες ημέρες λόγω της έλλειψης ηλεκτροδότησης στα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που πλήττεται περισσότερο από τις συγκρούσεις.

Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει κανονικά να πίνουν τρία λίτρα νερό ημερησίως και να αυξάνουν την τροφή που καταναλώνουν προκειμένου να μπορούν να παράγουν γάλα. Όμως η πρόσβαση σε καθαρό νερό και τρόφιμα γίνεται μέρα με την ημέρα ολοένα και δυσκολότερη στη Γάζα.

via Associated Press

Στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν 50.000 έγκυες και περισσότερες από 180 γυναίκες γεννούν καθημερινά «χωρίς να έχουν πουθενά να πάνε», τονίζει ο Ντόμινικ Άλεν εκπρόσωπος του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η UNFPA περιγράφει μια «εφιαλτική» κατάσταση: γυναίκες που φεύγουν από το νοσοκομείο τρεις ώρες αφού γεννήσουν, έλλειψη αίματος για όσες εμφανίσουν αιμορραγία μετά τον τοκετό, καισαρικές και κόψιμο του ομφάλιου λώρου χωρίς αντισηψία.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ κατάφερε να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα 8.000 «κιτ υγιεινής για τους τοκετούς», που περιέχουν, μεταξύ άλλων, εργαλεία για το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, μία κουβέρτα για τα νεογνά και σεντόνια μίας χρήσης.

Σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών των 2,4 εκατ. κατοίκων της Γάζας και κυρίως των εγκύων που συχνά αναγκάζονται να γεννήσουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή στον δρόμο.

via Associated Press

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε, στο μεταξύ, πως δεν υπάρχει αντίρρηση για την απομάκρυνση των μωρών από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όμως δεν υπάρχει μηχανισμός για να πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση αυτή.

Φονικές συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ακόμη οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων οι επτά στην πόλη Τουλκαρέμ.

Επτά Παλαιστίνιοι, άνδρες ηλικίας 21 με 33 ετών, σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τουλκαρέμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ έκαναν λόγο για βίαιες συγκρούσεις και ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ισραηλινών δυνάμεων με στόχο συλλήψεις.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε τομέα της Δυτικής Όχθης. Πρόσθεσε ότι εντόπισε «εκρηκτικούς μηχανισμούς στους δρόμους», ότι «ανέκρινε και συνέλαβε καταζητούμενους υπόπτους» και ότι «στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ενόπλους ένας αριθμός εξ αυτών σκοτώθηκε».

Στην ίδια ανακοίνωση ο στρατός του Ισραήλ πρόσθεσε ότι έγινε στόχος «εκρηκτικών μηχανισμών» που εκτοξεύθηκαν από «τρομοκρατικό πυρήνα» και ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος «έπληξε» τους δράστες.

via Associated Press

Τα ξημερώματα, σημείωσε το παλαιστινιακό υπουργείο, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό κοντά στη Χεβρώνα.

Την Πέμπτη το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει τον θάνατο 14 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα στη διάρκεια συγκρούσεων στη Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επιδρομή του Ισραήλ στην περιοχή τουλάχιστον από το 2005, όταν ο ΟΗΕ άρχισε να καταγράφει τους νεκρούς από τις ισραηλινές επιδρομές.

Όπως επισημαίνει ο ισραηλινός στρατός, οι επιχειρήσεις αυτές απαντούν «στη σημαντική αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Δυτική Όχθη, με «περισσότερες από 550 απόπειρες επιθέσεων από την αρχή του πολέμου» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου.

Από την αρχή του πολέμου αυτού, περίπου 190 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή