Γάζα: Το Ισραήλ έριξε εκατοντάδες βόμβες του ενός τόνου σε ένα μήνα - Άμαχοι στο χείλος του λιμού

"Δεν έχει ξαναγίνει μετά το Βιετνάμ".Πιο βαριές από αυτές που έριχναν οι ΗΠΑ στο Ιράκ κατά του ISIS.Σκοτώνουν σε απόσταση έως 365μ, καταστρέφουν έκταση ίση με 58 γήπεδα ποδοσφαίρου
via Associated Press

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες μάχες συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας ενώ οι άμαχοι που είναι στα όρια του λιμού ελπίζουν να αυξηθεί σημαντικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Έπειτα από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί το βέτο των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας εντέλει υιοθέτησε απόφαση που καλεί να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον υπό πολιορκία εδώ και δυόμισι μήνες παλαιστινιακό θύλακα.

Βέβαια, η απόφαση δεν καλεί σε κήρυξη «κατάπαυσης του πυρός», κάτι που απορρίπτουν το Ισραήλ και ο βασικός σύμμαχός του, οι ΗΠΑ. Παροτρύνει μόνο να «δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή παύση των εχθροπραξιών».

Η υιοθέτηση απόφασης για την Γάζα μετά από δυόμισι μήνες πολέμου και πάνω από 20.000 νεκρούς, κατά κάποιους θεωρήθηκε επιτυχία μετά την ”παράλυση” ουσιαστικά του Σ.Α και ακόμη και αυτή η τελευταία απόφαση επιτεύχθηκε χάρη στην αποχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας από την ψηφοφορία.

Το εάν όμως και το κατά πόσον η απόφαση θα έχει κάποιο απτό αντίκτυπο στο πεδίο παραμένει αβέβαιο...

via Associated Press

Εκατοντάδες βόμβες του ενός τόνου τον πρώτο μήνα πολέμου - ”Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο μετά το Βιετνάμ”

Στο μεταξύ το CNN αποκαλύπτει πως το Ισραήλ μόνο τον πρώτο μήνα του πολέμου έριξε εκατοντάδες βόμβες του ενός τόνου στην Γάζα που έχουν την δυνατότητα να σκοτώσουν ή/και να τραυματίσουν ανθρώπους σε απόσταση 365μ. μακριά και να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές σε έκταση ίση με 58 γήπεδα ποδοσφαίρου. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν 500 κρατήρες, διαμέτρου 12μ. που παραπέμπουν στην χρήση τέτοιων βομβών.

Όπως αναφέρουν ειδικοί που μίλησαν στο CNN, οι βόμβες αυτές - που κατασκευάζονται κυρίως στις ΗΠΑ- έχουν είναι τέσσερις φορές πιο βαριές από αυτές που ο αμερικανικός στρατός έριξαν στην Μοσούλη του Ιράκ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μαρκ Γκαρλάσκο, πρώην αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και πρώην ανακριτής εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ, σχολίασε ότι τέτοια πυκνότητα βομβαρδισμών όπως από πλευράς του Ισραήλ στην Γάζα κατά τον πρώτο μήνα πολέμου «δεν είχε παρατηρηθεί από τον (πόλεμο του) Βιετνάμ».

Όπως λέει ο Γκαρκλάσκο που σήμερα είναι στρατιωτικός σύμβουλος στην PAX, μια ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει την ειρήνη, εξέτασε όλα τα περιστατικά που αναλύθηκαν σε αυτήν την έκθεση για το CNN. «Θα πρέπει να επιστρέψετε στον πόλεμο του Βιετνάμ για να κάνετε μια σύγκριση...Ακόμη και στους δύο πολέμους του Ιράκ δεν ήταν ποτέ τόσο πυκνοί (οι βομβαρδισμοί)».

«Η χρήση βομβών ενός τόνου σε μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Γάζα σημαίνει ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψουν οι κοινότητες», σχολίασε από την πλευρά του ο Τζον Τσάπελ δικηγόρος και νομικός συνεργάτης στο CIVIC, μια ομάδα με έδρα την Ουάσιγκτον που επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων σε συγκρούσεις.

via Associated Press

Στο χείλος του λιμού

Ο πόλεμος έχει μετατρέψει σε συντρίμμια μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, μικρού θυλάκου 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μεγάλο υπερπληθυσμό, όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007. Οι νεκροί στην Γάζά έχουν φτάσει τους 20.057 στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι ενώ έχουν τραυματίσει περισσότεροι από 53.000.

Επίσης, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρα, θάλασσα και γη ανάγκασαν 1,9 εκατ. Γαζαίους —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έπειτα από δυο και πλέον μήνες πολέμου, μόλις 9 από τα 36 νοσοκομεία του θυλάκου λειτουργούν ακόμη εν μέρει —όλα βρίσκονται στον νότο—, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ διεθνείς οργανισμοί επιμένουν να προειδοποιούν πως ο πληθυσμός απειλείται από λιμό.

Παρά την απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε χθες τα «τεράστια εμπόδια» για τη διανομή βοήθειας που οφείλονται όπως το βλέπει στον τρόπο που το Ισραήλ διεξάγει την «επίθεσή» του.

Θύμισε ότι «136» εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών «σκοτώθηκαν μέσα σε 75 ημέρες», κάτι «που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ», όπως υπογράμμισε. Μόνο αν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «θα αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απελπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας» καθώς θα επιτραπεί η διανομή της απαραίτητης βοήθειας, συμπλήρωσε.

Anadolu via Getty Images

«Η πιο πιεστική απαίτηση για τον πληθυσμό της Γάζας είναι να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός άμεσα», υπερθεμάτισε μέσω X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επιμένοντας ότι «η πείνα, ο λιμός και η εξάπλωση ασθενειών» απειλούν τον παλαιστινιακό θύλακο και «επιτείνονται από τον αποδεκατισμό των δομών υγείας και τις επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας».

Τις επόμενες ημέρες, «10.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών θα υφίστανται την πιο θανάσιμη μορφή υποσιτισμού», προειδοποίησε εξάλλου η UNICEF σε ανακοίνωσή της.

Βολές από Ισραήλ σε ΟΗΕ - Τι λένε Παλαιστινιακή Αρχή και Χαμάς

Σε ό,τι αφορά την ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, στην οποία αναφέρεται και η απόφαση του Σ.Α του ΟΗΕ, το Ισραήλ πριν την ψηφοφορία κατηγόρησε για «ανικανότητα» τις υπηρεσίες του Οργανισμού, κάτι που επανέλαβε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κόεν. «Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα γίνουν πιο αποτελεσματικά στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να εξασφαλιστεί πως δεν θα καταλήγει στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς».

Από την άλλη, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ χαιρέτισε το «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επιμένοντας ταυτόχρονα πως είναι ανάγκη να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός άμεσα».

Αντίθετα, από τη δική της πλευρά η Χαμάς, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, χαρακτήρισε την απόφαση «ανεπαρκή», κρίνοντας πως δεν «ανταποκρίνεται στην καταστροφική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η σιωνιστική πολεμική μηχανή» (σ.σ. το Ισραήλ).

Πηγές: CNN, BBC, AFP

Δημοφιλή