Γάζα: "Θα πεθάνουμε από την πείνα" - Τρόμος αμάχων για την αναστολή χρηματοδότησης υπηρεσίας το ΟΗΕ

«Ζούμε χάρη στη βοήθεια από την UNRWA...δεν θα έρθει να μας σώσει κανένας». Σήμερα συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ με χώρες δωρητές. Συνέχεια διαπραγματεύσεων για παύση πυρός και ομήρους.
Anadolu via Getty Images

Ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ που προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους (UNRWA) λόγω αναστολής χρηματοδότησης από μεγάλες χώρες μετά τις ισραηλινές κατηγορίες για τη φερόμενη εμπλοκή 12 υπαλλήλων του, επί συνόλου 30.000, στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Τα νέα μάλιστα έχουν φτάσει και στην Γάζα και κυρίως στην Ράφα, το πέρασμα στα σύνορα με την Αίγυπτο, που έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό προσφύγων 1,3 εκατ. παλαιστίνιων εκτοπισμένους.

«Ζούμε χάρη στη βοήθεια που μας προσφέρει το UNRWA. Αν σταματήσει, θα πεθάνουμε από την πείνα, δεν θα έρθει να μας σώσει κανένας», έλεγε ο Σαμπά Μασάμπι, 50 χρονών, εκφράζοντας την σκέψη και την αγωνία που βιώνουν χιλιάδες ακόμη Παλαιστίνιοι.

Σήμερα, ο ΓΓ το ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τους «βασικούς δωρητές» της υπηρεσίας.

«Σε προσωπικό επίπεδο ο ΓΓ είναι σοκαρισμένος από τις κατηγορίες εναντίον εργαζομένων στην Unrwa», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Στεφάν Ντιζαρίκ.

Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, «το μήνυμά του στους δωρητές, κυρίως προς αυτούς που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους, είναι να διασφαλιστεί τουλάχιστον η συνέχιση των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας, την ώρα που έχουμε δεκάδες χιλιάδες αφοσιωμένα μέλη προσωπικού τα οποία εργάζονται στην περιοχή».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε χθες το UNRWA να δεχθεί να γίνει «έλεγχος» από «ανεξάρτητους ειδικούς επιλεγμένους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισραήλ, ο Ισραέλ Κατς, αξίωσε την παραίτηση του επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, του Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στο UNRWA, έκρινε χθες πως είναι «επιτακτική ανάγκη» η υπηρεσία του ΟΗΕ να διενεργήσει διεξοδική έρευνα για τις ισραηλινές κατηγορίες, συνεχίζοντας ταυτόχρονα το «απόλυτα απαραίτητο» έργο της στη Λωρίδα της Γάζας.

Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πλέον ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Oxfam, Save the Children και ActionAid, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους την «αγανάκτησή τους» για την αναστολή της χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ εκτιm;a πως περί το 10% των κατά προσέγγιση 12.000 εργαζομένων του UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας έχει σχέσεις είτε με τη Χαμάς, ή με τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

via Associated Press

Ο πόλεμος στην Γάζα συνεχίζεται - Η ανησυχητική δήλωση του Ισραήλ για τον Λίβανο

Στο μεταξύ, οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα συνεχίζονται κυρίως στην πόλη Χαν Γιουνις, την μεγαλύτερη του νότιου τομέα του παλαιστινιακού θυλάκου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε τομείς της κεντρικής και της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρθηκε σε πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού γύρω από το νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα») της Χαν Γιούνις.

Το υπουργείο Υγείας στην Γάζα ανέφερε πως μόνο από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί καταμέτρησε τουλάχιστον 128 νεκρούς, «δεκάδες» στη Χαν Γιούνις, καθώς η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί, χαρακτηρίζοντας τη Χαν Γιούνις «πρωτεύουσα» της Χαμάς, διαβεβαίωσε πως έχουν σκοτωθεί «πάνω από 2.000 τρομοκράτες».

Παράλληλα όμως, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ είπε πως μονάδες ανεπτυγμένες στη Λωρίδα της Γάζας θα μετακινηθούν «στον βορρά» και πως «προετοιμάζονται για τη συνέχεια», αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκεινται ευρύτερες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά, του λιβανικού ένοπλου κινήματος, συμμάχου της Χαμάς, προσκείμενου στο Ιράν, με το οποίο οι ανταλλαγές πυρών είναι πρακτικά καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τρεις ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν χθες «βάση της λιβανικής Χεζμπολά και των Φρουρών της Επανάστασης», επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, σε προάστιο της Δαμασκού, της πρωτεύουσας της Συρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

via Associated Press

Διαπραγματεύσεις

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζονται με αντικείμενο μία νέα παύση πυρός και ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατουμένους.

Σήμερα μάλιστα αποστέλλεται στην Χαμάς η πρόταση για συμφωνία-πλαίσιο όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Έκανε μάλιστα λόγο για «αξιοσημείωτη πρόοδο» έπειτα από τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα το σαββατοκύριακο στο Παρίσι.

Ωστόσο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τόνισε πως θέλει «πλήρη» κατάπαυση του πυρό, κάτι που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πάντως, σε δηλώσεις εκτίμησε ότι υπάρχει «αληθινή ελπίδα» πως προσεχώς θα αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

«Δεν μπορώ να πω περισσότερα, μπορώ όμως να πω ότι αποπερατώθηκε πολύ σημαντικό και παραγωγικό έργο και υπάρχει αληθινή ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε ο Μπλίνκεν, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις επαφές το σαββατοκύριακο στο Παρίσι μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

«Η Χαμάς θα πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Μπορώ απλώς να σας πω πως υπάρχει καλή και ισχυρή ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες για το ότι πρόκειται για σωστή και ισχυρή πρόταση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Πηγές: ΑFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή