Γεραπετρίτης: «Βόμβα» η απλή αναλογική, εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Με βάση την απογραφή του 2021.
.
.
Eurokinissi

«Κανονική βόμβα» χαρακτήρισε την απλή αναλογική ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, με βάση τη νέα απογραφή του 2021.

«Η απλή αναλογική είναι μια κανονική βόμβα και θέλω να το πω μετά λόγου γνώσεως. Είναι βαθύτατη πεποίθησή μου ότι στην Ελλάδα, η οποία έχει συγκεκριμένες πολιτικοκοινωνικές δομές, η απλή αναλογική μπορεί να φέρει σοβαρότατα προβλήματα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι πολιτικές συναινέσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλούμε με άνεση, όπως θα συνέβαινε σε άλλες χώρες για την απλή αναλογική. Η εποχή της κρίσης στην οποία ζούμε, βιώνουμε οικονομική κρίση, βιώνουμε κλιματική κρίση, βιώνουμε εθνική κρίση, νομίζω ότι απαιτεί πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία να μπορεί με πολύ γρήγορη και ισχυρή εντολή να δίνει λύσεις στα ζητήματα αυτά» είπε.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα γίνουν με την απογραφή του 2021. Δεδομένου του γεγονότος ότι η τελευταία απογραφή και πράξη συντελέστηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, οποιαδήποτε στιγμή από Μάρτιο και εντεύθεν, θα σημαίνει ότι θα γίνουν οι εκλογές με την απογραφή η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι (…) Σε κάθε περίπτωση στο μέτρο που θα έχουμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα γίνουν με τη νέα απογραφή».

«Ακόμη δεν έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα εκ μέρους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οπότε μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασία. Καλό είναι να μην λαμβάνουμε συμπεράσματα από στοιχεία τα οποία δεν είναι ακριβή. Δεν λαμβάνεται υπόψιν ο πληθυσμός της κάθε περιοχής, αυτό το οποίο λέμε μόνιμο πληθυσμό, γιατί εκεί μπορεί να είναι και άτομα τα οποία δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα ή μπορεί να είναι άτομα – ετεροδημότες. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον νόμιμο πληθυσμό. Ο νόμιμος πληθυσμός λοιπόν θα καταστεί γνωστός στο τέλος αυτού του χρόνου, έτσι ώστε να έχουμε τις τυχόν αλλαγές σε εκλογικές περιφέρειες. Μία πρώτη εκτίμηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Θα υπάρξουν κάποιες σημειακές αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μεγάλες. Επίσης, να επισημάνω ότι η όποια αλλαγή γίνει σε σχέση με τις εκλογικές περιφέρειες δεν επιδρά στο συνολικό αριθμό εδρών τον οποίο παίρνει το κάθε κόμμα. Το κάθε κόμμα, ανεξαρτήτως των εκλογικών περιφερειών, θα του κατανεμηθούν οι έδρες που του αναλογούν».

Επίσης, πρόσθεσε ακόμη ότι η διεξαγωγή τους δεν πρόκειται να επηρεάσει τις πανελλαδικές εξετάσεις, των οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής έχει ήδη ανακοινωθεί.

Αναφέρθηκε και στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα περί «επιδείνωσης, διαχρονικά, των ελληνοτουρκικών επί Δεξιάς» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η δήλωση αυτή «αποτελεί αυτοσαρκασμό».

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτή τη στιγμή η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα είναι η καλύτερη που υπήρχε στη μεταπολίτευση. Και το λέω νομίζω τεκμηριωμένα αυτό. Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αντιθέτως, έχει οικοδομήσει πάρα πολύ ισχυρά ερείσματα στην Ευρώπη, στη Δύση. Έχουμε μεγαλώσει την Ελλάδα. Θυμίζω την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς και έως το ακρωτήριο Ταίναρο. Άρα η χώρα έχει μεγαλώσει. Η Ελλάδα έχει στρατηγικές συμμαχίες πλέον με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» σημείωσε, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, όποτε το κρίνει σκόπιμο».

Ερωτηθείς για το αν θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις στην περίπτωση που συνεχιστεί η πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου, δήλωσε: «Οι επιδοτήσεις θα υπάρχουν όσο υπάρχει ανάγκη. Έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός ότι η ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας θα είναι διαρκής. Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση που κρίνουμε ότι οι τιμές είναι απαγορευτικές, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τότε θα παρεμβαίνουμε δημιουργικά (…) Θεωρώ ότι τώρα είναι οριακά πολύ υψηλές, έτσι ώστε να χρειάζεται μια ενίσχυση των πολιτών».

Περί νέου fuel pass, είπε: «Δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια σκέψη για την ώρα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή βαίνουμε προς μία αποκλιμάκωση του φυσικού αερίου. Θα περιμένουμε να δούμε και το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης...αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει ζήτημα για μία τέτοιου τύπου ενίσχυση».

Δημοφιλή