ΔΙΕΘΝΕΣ
04/07/2018 07:34 EEST

Γερμανία: Ακτιβιστές καταγγέλλουν τις αρχές για απέλαση προσφύγων στο Αφγανιστάν

Οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν

Alexandra Beier via Getty Images

Οι αρχές της Γερμανίας ετοιμάζονταν να απελάσουν μια ομάδα προσφύγων, οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν, στο Αφγανιστάν το βράδυ της Τρίτης, κατήγγειλε οργάνωση αρωγής στους πρόσφυγες.

Αεροσκάφος με άγνωστο αριθμό ανθρώπων οι αιτήσεις των οποίων απορρίφθηκαν επρόκειτο να αναχωρήσει από το Μόναχο το βράδυ της Τρίτης, διευκρίνισε η οργάνωση.

Ο Στέφαν Ντίνβαλντ του Βαυαρικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ήταν ενήμερος για τουλάχιστον 12 πρόσωπα που επρόκειτο να απελαθούν. «Ανάμεσά τους είναι άνθρωποι που παρακολουθούσαν μαθήματα κοινωνικής ένταξης - τουλάχιστον δύο - και αρκετοί άρρωστοι», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανέστειλε για ένα διάστημα τις ομαδικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αφγανιστάν, μετά τη βομβιστική επίθεση του Μαΐου του 2017 μπροστά στη γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 90 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 400 και πλέον.

Όμως οι γερμανικές αρχές ξανάρχισαν να προχωρούν σε επαναπροωθήσεις τον Σεπτέμβριο για τρεις κατηγορίες προσώπων: ανθρώπους ύποπτους για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, ανθρώπους που διέπραξαν ποινικά αδικήματα, καθώς και ανθρώπους που δεν συνεργάζονταν μαζί τους όσον αφορά τα έγγραφά τους.

Ως σήμερα, από την πρώτη ομαδική επαναπροώθηση, τον Δεκέμβριο του 2016, τουλάχιστον 230 άνδρες έχουν επαναπατριστεί στο Αφγανιστάν.

Οι επαναπροωθήσεις τους προκαλούν έντονες αντιδράσεις διότι ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στο Αφγανιστάν. Το ισλαμιστικό, ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν ελέγχει σήμερα πάνω από 14% της επικράτειας της χώρας αυτής, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ενώ διεκδικεί άλλο ένα 30% του αφγανικού εδάφους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)