ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2018 14:49 EEST | Updated 12/10/2018 15:59 EEST

Γερμανία: Μαθητές – πληροφοριοδότες κατά καθηγητών «στρατολογεί» το AfD

ASSOCIATED PRESS

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η δημιουργία ιστοσελίδας από το ακροδεξιό κόμμα AfD, στο οποίο μαθητές και γονείς μπορούν να καταγγέλλουν καθηγητές που εκφράζουν - εχθρικές - πολιτικές θέσεις στις σχολικές αίθουσες.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο Αμβούργο τον περασμένο μήνα και είναι πιθανό να «εξαπλωθεί» και σε άλλες περιφέρειες της Γερμανίας. Το AfD υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 καταγγελίες, μεταξύ των οποίων και παραινέσεις δασκάλων προς τους μαθητές για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά του κόμματος. Κάνει, παράλληλα, λόγο για «ένα ουσιώδες εργαλείο υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης εντός των σχολικών αιθουσών».

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, πρόκειται για μια κίνηση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μεθόδους που θυμίζουν την εποχή των Ναζί, αλλά και πρακτικές που χρησιμοποιούσε η Στάζι, η οποία είχε «χτίσει» δίκτυο με τουλάχιστον 10.000 παιδιά – πληροφοριοδότες.

«Πρόκειται για ένα μέτρο που θυμίζει δικτατορικές μεθόδους και μπορεί να οδηγήσει σε κλίμα αναστάτωσης και συνεχούς καχυποψίας», ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα FAZ, η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Καταρίνα Μπάρλεϊ, προσθέτοντας: «To γεγονός ότι μια πολιτική παράταξη με αυτόν τον τρόπο ελέγχει τους... αντιφρονούντες καθηγητές, αποκαλύπτει πολλά και για τον τρόπο που η ίδια αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία».

Το AfD κέρδισε θέση στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά φέτος, αποτελώντας πλέον τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα και ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Πηγή: Independent