ΔΙΕΘΝΕΣ
27/04/2021 22:12 EEST | Updated 27/04/2021 22:14 EEST

Γερμανία: Μειώσεις στους μισθούς βουλευτών για πρώτη φορά στην ιστορία λόγω κορονοϊού

Ενώ πλέον δεν τους επιτρέπεται να ψηφίζουν οι ίδιοι για το ύψος της αποζημίωσής τους.

Maja Hitij via Getty Images

Λόγω της κρίσης του κορονοϊού, οι βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) της Γερμανίας θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τον φετινό Ιούλιο.

Οπως προκύπτει από σχετική επιστολή του προέδρου του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η φορολογητέα βουλευτική αποζημίωση μειώνεται φέτος κατά 70,58 ευρώ και ανέρχεται πλέον σε 10.012,89 ευρώ.

Δεν μειώνεται όμως μόνο η αποζημίωση των βουλευτών, αλλά δεν τους επιτρέπεται πλέον και να ψηφίζουν οι ίδιοι για το ύψος της. Αυτό δρομολογήθηκε πριν από λίγα χρόνια, οπότε και αποφασίστηκε να συνδεθεί η βουλευτική αποζημίωση με την πραγματική πορεία των μισθών στην χώρα, επειδή οι τακτικές αυξήσεις της είχαν προκαλέσει επανειλημμένα κριτική.

Σύμφωνα με την απόφαση εκείνη, η βουλευτική αποζημίωση θα πρέπει να προσαρμόζεται ετησίως στη λεγόμενη εξέλιξη των ονομαστικών μισθών. Αυτοί οι μισθοί μειώθηκαν πέρυσι λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δείκτης ονομαστικών μισθών μειώθηκε κατά 0,7%, οπότε αναλόγως μειώνονται και οι βουλευτικές αποζημιώσεις φέτος.

Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στατιστικά στοιχεία του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, πρόκειται για την πρώτη μείωση βουλευτικής αποζημίωσης στην ιστορία του. Αντιθέτως, υπήρξαν συχνότερα μηδενικές αυξήσεις κατά το παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ