ΔΙΕΘΝΕΣ
04/03/2018 11:15 EET | Updated 04/03/2018 18:31 EET

Γερμανία: «Ναι» από το SPD για το μεγάλο συνασπισμό. Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία κυβέρνησης

Με ποσοστό 66,02%

lopurice via Getty Images

Με ψήφους 239.604 επί συνόλου 378.437 (363.494 έγκυρα) και ποσοστό 66,02% εγκρίθηκε η συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην κυβέρνηση συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την ’Αγγελα Μέρκελ και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης περί τα μέσα του μήνα.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής, στην διαδικασία συμμετείχε το 78,39% των 463.722 μελών που είχαν το δικαίωμα ψήφου. «Όχι» ψήφισαν 123.329 μέλη (33,98%).

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του SPD, το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο και δεσμευτικό, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε το 20% του αριθμού των μελών του κόμματος. Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου των προηγούμενων ημερών, ανέφεραν ότι η γενική γραμματέας και υποψήφια πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες δήλωσε σε κλειστό κομματικό κύκλο ότι τα στελέχη τα οποία θα αναλάβουν υπουργικά πόστα θα ανακοινωθούν στις 12 Μαρτίου, δύο μόλις μέρες πριν από την ανάδειξη της ’Αγγελα Μέρκελ σε Καγκελάριο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (14 Μαρτίου). Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε η κ. Νάλες, θα αποτραπεί το ενδεχόμενο τα πρόσωπα να μονοπωλήσουν την συζήτηση επί μία εβδομάδα.

Τα υπουργεία που αναλαμβάνει το SPD είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας. Μέχρι τώρα βέβαιο μπορεί να θεωρείται μόνο ότι ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος. Η αντιπρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία Μανουέλα Σβέσιγκ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα της να επιλέξει και στελέχη από την πρώην ανατολική Γερμανία, κάτι που δεν έπραξε η ’Αγγελα Μέρκελ για τα υπουργεία που εξασφάλισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).

Αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των νέων υπουργών και από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών - για το οποίο προορίζεται κατά πάσα πιθανότατα ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ -, Συγκοινωνιών και Αναπτυξιακής Βοήθειας.

Τα συγχαρητήριά της στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για την έγκριση της συμμετοχής στον μεγάλο συνασπισμό έδωσε η Καγκελαριος Άνγκελα Μέρκελ.

″Συγχαίρω το SPD για αυτό το καθαρό αποτέλεσμα και προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία για το καλό της χώρας μας”, ήταν το μήνυμα που έστειλε η κ. Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον προσωρινό ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς μετά την έγκριση που έδωσε το SPD για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα φιλόδοξα σχέδια του Μακρόν για περαιτέρω ολοκλήρωση στην ευρωζώνη είχαν μπει επί μήνες στον πάγο, εξαιτίας της καθυστέρησης στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε ”καλά νέα για την Ευρώπη” την ανακοίνωση του αποτελέσματος της εσωκομματικής ψηφοφορίας στο SPD. ”Η Γαλλία και η Γερμανία θα εργαστούν μαζί, τις επόμενες εβδομάδες, για να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες και να προωθήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο”, προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που έδωσε το «πράσινο φως» για την συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού σχολιάζουν τα κόμματα του γερμανικού Κοινοβουλίου.

«Αυτή είναι μια καλή απόφαση για το SPD και ιδιαιτέρως για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλή δουλειά, με την οποία πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε γρήγορα. Τώρα το θέμα είναι, ας ξεκινήσουμε τη δουλειά!», έγραψε στο Twitter η νεοεκλεγείσα Γενική Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, ενώ ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ έγραψε: «Habemus GroKo (έχουμε μεγάλο συνασπισμό)! Συγχαρητήρια!» και πρόσθεσε ότι από το κόμμα του θα ασκηθεί «εποικοδομητική αντιπολίτευση, έτοιμη για διάλογο - για μια υποδομή των ευκαιριών και για την φιλελεύθερη κοινωνία μας, στην οποία μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα, να αναπνέουμε ελεύθερα και να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Για το κλίμα, την Ευρώπη και μια εξωτερική πολιτική που θα κατευθύνεται από αξίες, ελεύθερη από βρώμικες συμφωνίες».

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Σεβασμός - θα αποτελούσε όμως και γρίφο αν το SPD έλεγε όχι σε μια συμφωνία που έχει κατά 70% δικό του περιεχόμενο. Προσβλέπουμε σε μια έξυπνη αντιπολιτευτική δουλειά».

«Είναι καλό ότι στα μέλη του SPD επικράτησε προφανώς η λογική. Τώρα ας ξεκινήσουμε επιτέλους τη δουλειά!», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην Bundestag Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ενώ ο αρχηγός του κόμματος, απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πιθανότατα επόμενος υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καλή βάση για μια σταθερή ομοσπονδιακή κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Τώρα υπάρχουν όλες οι ευκαιρίες για την περαιτέρω ανανέωση της Γερμανίας και για μια νέα κοινωνική συνοχή στη χώρα μας».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς σημείωσε ότι «με την εκ νέου είσοδο του SPD στην κυβέρνηση, τον προσανατολισμό των Πρασίνων στην κατεύθυνση του CDU και την είσοδο της AfD στο Κοινοβούλιο, βρισκόμαστε ενώπιον μιας εντελώς νέας κατάστασης, καθώς οι συνασπισμοί του κέντρου και της αριστεράς σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχουν τελειώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μια κυβέρνηση SPD - Αριστεράς - Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχει εκ των πραγμάτων πεθάνει».

«Σύλλογο εκλογής της Καγκελαρίου» χαρακτήρισε το SPD η επικεφαλής της Κ.Ο. της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βαϊντέλ, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα για το κόμμα» του, αλλά ένα κακό αποτέλεσμα για την Γερμανία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post