ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2018 06:50 EET

Για φαινόμενο Ελ Νίνιο τον Φεβρουάριο, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Tελευταία φορά, το φαινόμενο Ελ Νίνιο είχε πλήξει τη γη το 2016.

Agencia EFE

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι υπάρχει 75-80% πιθανότητα να σχηματιστεί φαινόμενο Ελ Νίνιο, σε σχετικά ασθενή μορφή, τον Φεβρουάριο του 2019.

Τελευταία φορά, το Ελ Νίνιο έπληξε τη γη το 2016 και συντέλεσε στο γεγονός ότι εκείνη η χρονιά ήταν πιο καυτή που καταγράφηκε ποτέ. Ωστόσο, το φαινόμενο του 2019 δεν προβλέπεται να είναι τόσο ισχυρό όσο του 2016.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο συμβαίνει φυσικά κάθε λίγα χρόνια και προέρχεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών, κυρίως στον δυτικό Ειρηνικό. Έχει μεγάλη επίδραση στον καιρό σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας ξηρασία σε φυσικά υγρούς τόπους, όπως τμήματα της Αυστραλίας, και πλημμύρες σε περιοχές που είναι συνήθως ξηρότερες, όπως στη Νότια Αμερική. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν επίσης σημαντική καταστροφή σε κοραλλιογενείς υφάλους, όπως επισημαίνει ο Guardian.

O Maxx Dilley, διευθυντής πρόβλεψης και προσαρμογής του κλίματος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις βροχοπτώσεις και τις θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, με σημαντικές συνέπειες για τη γεωργία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και της δημόσιας υγείας. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με τη μακροπρόθεσμη αλλαγή του κλίματος, ως προς την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας το 2019».

Η ανάλυση του Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπολόγισε τις πιθανότητες ενός πλήρους Ελ Νίνιο μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2018 και του Φεβρουαρίου του 2019 στο 75-80%, με πιθανότητα 60% να συνεχιστεί το φαινόμενο έως τον Απρίλιο του 2019. Ένα ισχυρό Ελ Νίνιο μπορεί να αλλάξει τις θερμοκρασίες του δυτικού Ειρηνικού ωκεανού ώστε να φτάνουν τουλάχιστον 1,5 βαθμό Κελσίου παραπάνω από τον μέσο όρο.