Για λαϊκισμό κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας - Γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην αξιοποιήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για να καταργήσει την απλή αναλογική.
EUROKINISSI

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην αξιοποιήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για να καταργήσει την απλή αναλογική απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ακόμη ότι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές «αγκαλιάζοντας τον ακραίο λαϊκισμό», ενώ υπογράμμισε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ουσιαστικά αφορά τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

«Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε» είπε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στην απλή αναλογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί ότι στην επικείμενη αναθεώρηση η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, έχοντας 180 ψήφους, θα καταργήσουν την διάταξη του Συντάγματος που αναφέρει ότι για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από 200 βουλευτές και στη συνέχεια τα δύο κόμματα θα ψηφίσουν νέο εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής.

«Μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για προεκλογικό λαϊκισμό. «Μας έχει εντύπωση η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία. μακάρι να συνιστά ένα δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας» είπε και πρόσθεσε δεικτικά προς τον Κ. Μητσοτάκη: «λέτε στις συνεντεύξεις σας ότι νικήσατε τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Για την ακροδεξιά ας το πάρω ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του ΛΑΟΣ που έχετε δίπλα σας».

Ήρθατε στην εξουσία αγκαλιάζοντας τον ακραίο λαϊκισμό, λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία, γίνατε Μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, μιλούσατε για 4ο μνημόνιο, για κόφτες, λέγατε ότι δε θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, μας κατηγορούσατε για την τραγωδία στο Μάτι αλλά πήρατε στην κυβέρνησή σας τον κ. Τσουβάλα και τώρα ισχυρίζεστε πως νικήσατε το λαϊκισμό» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «έχετε σκεφθεί να κάνετε αυτοκριτική; Δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε για ψηφοθηρικούς λόγους και τον κάνατε κινητήρια δύναμή σας».

ΕΝΦΙΑ: 300 εκατ. μείωση για τους πλούσιους

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καθώς θεωρεί ότι δίνονται 300 εκατ. ευρώ υπέρ των, μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων. «Διατηρείτε τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες αλλά επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και έφερε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: «77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους».

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιφυλακτικός και για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. «Τίθεται θέμα συνταγματικότητας», είπε ο Αλ. Τσίπρας και προειδοποίησε ότι «θα προκύψουν και δήμοι δύο ταχυτήτων.Οι λαϊκές συνοικίες θα έχουν λιγότερα έσοδα και δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Κρυφτό με το ασφαλιστικό

Ακόμη έκανε λόγο για «κρυφτό της κυβέρνησης με το ασφαλιστικό». «Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί εάν πάτε να κάνετε ξανά παιχνίδια με τις θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισημαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση το φθινόπωρο θα φέρει επιβαρύνσεις στο λαό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις φοροαπαλλαγές που έχει ανακοινώσει.

«Εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο να δούμε τι θα νομοθετήσετε στον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2022.Το φθινόπωρο δε θα γελάτε που θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην οποία αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης «για τους εταίρους σημαίνει μείωση του αφορολογήτου, που εμείς καταργήσαμε. Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε τις ελαφρύνσεις που εξασφαλίσαμε και να φέρετε νέες επιβαρύνσεις με την επαναφορά της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, έστω και με 9%, δε θα περάσει έτσι. Θα το καταλάβει ο λαός, θα χτυπήσετε τους αδύναμους».

Ερωτήματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον πρωθυπουργό μία σειρά ερωτήματα:
-Θα ακυρώσετε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%;
-Θα ακυρώσετε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια;
-Θα ακυρώσετε την παροχή της μόνιμης 13ης σύνταξης;
-Θα υλοποιήσετε όσα έχουμε εξασφαλίσει για το 2020; (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%, μείωση ΦΠΑ από το 13 στο 11%).
-Θα υλοποιήσετε τις 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία;
-Θα υλοποιήσετε τις 10.000 προσλήψεις στην Υγεία ως το 2022;
-Θα εφαρμόσετε την επιστροφή στο 1 προς 5 στο Δημόσιο;

Και η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή του ομιλία μας είπε ότι «δεν έχει χρόνο να απαντήσει» στα κρίσιμα ερωτήματα για το ασφαλιστικό, για αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη, για πλεονάσματα που ανεβάζει ξανά στο 3,5% απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης Συριζα για 2,5% από το 2020. Δε βρήκε επίσης χρόνο να απαντήσει ούτε για προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.
Βρήκε χρόνο μόνο να μας πει ότι θα πουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ, θα ακυρώσει στη πράξη τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια μέσω του εξορθολογισμού των τιμολογίων, καθώς και ότι η εμμονή στην Ακροδεξιά ατζέντα της τάξης και ασφάλειας αποτελεί προοδευτική πολιτική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Popular in the Community