ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/07/2018 07:48 EEST | Updated 05/07/2018 11:01 EEST

Για «μακεδονικό στρατό» μίλησε ο Ζάεφ. Tι απαντά το ΥΠΕΞ

ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images

(Upd)- Αναφορά του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, την Τετάρτη, σε «μακεδονικό στρατό», μέλος του ΝΑΤΟ. Άμεση αντίδραση του υπ. Εξωτερικών του οποίου πηξές επεσήμαναν πως η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. 

 

Όπως είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, κατά την ορκωμοσία επαγγελματιών στρατιωτών, ο «μακεδονικός στρατός» για χρόνια επιχειρούσε μαζί με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, κάτι που βοήθησε στην αύξηση των δυνατοτήτων (του στρατού της ΠΓΔΜ).

«Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι οι συνθήκες εργασίας σας θα είναι καλύτερες, σύμφωνα με τα πρότυπα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί τη χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Ζάεφ, προσθέτοντας στη συνέχεια πως «το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της “Μακεδονίας” εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις. Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας». 

Πηγές ΥΠΕΞ: Σημαντικό να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφορικά με τη δήλωση του Ζάεφ περί «μακεδονικού» στρατού, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισήμαναν ότι η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Και τούτο διότι, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».

Για πρόκληση προς την Ελλάδα και «ισοπέδωση της προπαγάνδας Τσίπρα και Κοτζιά» έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.