ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2019 20:34 EEST

Γιατί αυτή η γυναίκα έγινε σύμβολο στο Σουδάν

Και η φωτογραφία της έγινε viral στο διαδίκτυο μέσα σε λίγες ώρες.

Twitter

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Σάββατο καθιστική διαμαρτυρία και διαδηλώσεις στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, ενώ το πρωί της Τρίτης ακούστηκαν σφοδρά πυρά.

Στο πλαίσιο των επεισοδίων αυτών και των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στη χώρα, από το πρωί της Δευτέρας κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η φωτογραφία μιας γυναίκας που στέκεται μπροστά στο πλήθος κόσμου που την τραβούν βίντεο με τα κινητά τους.

Η γυναίκα, που μπορείτε να δείτε και στην εικόνα, φορά ένα μακρύ λευκό φόρεμα και έντονα σκουλαρίκια. Τραγουδά πατώντας στην κορυφή ενός αυτοκινήτου ενώ περιβάλλεται από μια λαοθάλασσα διαδηλωτών που προσπαθούν να απαθανατίσουν τη στιγμή.

Το περιστατικό έγινε στο Χαρτούμ τη Δευτέρα, τρίτη μέρα μαζικών διαδηλώσεων έξω από το προεδρικό Μέγαρο.

Η Λάνα Χαρούν, που τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία που μέσα σε λίγες ώρες έγινε viral, είπε στο CNN πως όταν αντίκρισε τη γυναίκα έτρεξε αμέσως κοντά της και τράβηξε φωτογραφίες.

«Προσπαθούσε να μεταδώσει σε όλους χαρά και ελπίδα. Μέσω της κίνησής της εκπροσωπεί όλες τις γυναίκες στο Σουδάν και αποτελεί πηγή έμπνευσης σε δύσκολες στιγμές. Η γυναίκα είπε την ιστορία μας. Και γι′ αυτό αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Αμέσως μόλις την είδα, κατάλαβα πως είναι η ίδια η επανάσταση. Έχουμε φωνή. Μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα. Θέλουμε έναν καλύτερο τόπο για να μείνουμε», συμπλήρωσε.

«Στο όνομα της θρησκείας μας έκαψαν», τραγουδούσε η γυναίκα στο πλήθος, ενώ εκείνο γεμάτο ένταση απαντούσε: «Επανάσταση τώρα!».

Μια άλλη διαδηλώτρια, η Αχμέντ Αγουάντ, τράβηξε επίσης βίντεο από τη γυναίκα να τραγουδά σε ένα άλλο σημείο το ίδιο βράδυ ζητώντας την ανατροπή του καθεστώτος του Omar al-Bashir.

«Ενθαρρύνει τους πολίτες να απελευθερωθούν από τα δεσμά του καταπιεστικού καθεστώτος που υφίσταται ο καθένας στο Σουδάν», δήλωσε επίσης στο CNN η Αγουάντ, η οποία εξήγησε πως η γυναίκα που τραγουδούσε ήταν γνωστή της από το πανεπιστήμιο.

Στο διαδίκτυο πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν και την ενδυμασία της ξεχωριστής προσωπικότητας, διευκρινίζοντας πως οι επιλογές της λειτουργούν ως συμβολισμός.

Ένας χρήστης του twitter έσπευσε να σημειώσει πως τα σκουλαρίκια της θυμίζουν τα παραδοσιακά νυφικά κοσμήματα που συνηθίζουν να φορούν οι γυναίκες στον τόπο την ημέρα του γάμου τους. Είναι επίσης πιθανότατα μια υπενθύμιση στα κοσμήματα που φορούσαν οι γυναίκες τη δεκαετία του ’60 και του ΄70 οι οποίες επίσης αντιστάθηκαν σε προηγούμενες στρατιωτικές δικτατορίες.