Ούτε "ο από μηχανής Θεός" ούτε ο σύγχρονος "Οδυσσέας" μπορούν πλέον να τους σώσουν

Barcroft Media via Getty Images

Ήρθαν με τυμπανοκρουσίες για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα της Ελληνικής Κοινωνίας: από την οικονομία, την παιδεία και το περιβάλλον μέχρι την ασφάλεια των πολιτών και την αποκατάσταση της εθνικής υπόληψης. Στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής τους, η μερικών εκατομμυρίων επιβάρυνση, αν συμφωνούσαμε με τα προτεινόμενα στο email Χαρδούβελη, με τους χειρισμούς του Γιάνη (με ένα ν) έγινε εκατό δισεκατομμύρια ζημιά και τέταρτο μνημόνιο. Τα Πανεπιστήμια παραδόθηκαν και με το γράμμα του Νόμου πλέον στις συμμορίες των καταληψιών. Οι βαρυποινίτες βγήκαν από τις φυλακές και οι ληστές πήραν το ”ελευθέρας” να διαλέγουν τους στόχους τους μια και η κυβερνητική εντολή προς τους πολίτες είναι να ”κοιμούνται” όταν τους ληστεύουν. Άνοιξαν τα σύνορα και γέμισαν με λάθρο τα νησιά μας απέναντι από την μικρασιατική ακτή και το γιόρτασαν δωρίζοντας και την Μακεδονία στους ΣλαβοΑλβανοΡομα των Σκοπίων.

Στο συγκεκριμένο μεγάλο θέμα, το περιβαλλοντολογικό, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε να το βελτιώσουν, αλλά ούτε καν να σταματήσουν την επιδείνωσή του. Νομιμοποίησαν ό,τι παράνομο υπήρχε και δεν υπήρχε, πετώντας ακόμη και απόφαση του ΣτΕ για κατεδάφιση των αυθαιρέτων στον κάλαθο των αχρήστων. Σαν αντιπολίτευση, ήξεραν καλά, διότι ήταν γνωστό σε όλους, ότι δομικές περιβαλλοντολογικές αλλαγές για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα χρειάζονται χρόνο. Επομένως, σαν κυβέρνηση πλέον, ήταν ολοφάνερο ότι είχε άμεση προτεραιότητα να αναπτύξουν τους μηχανισμούς που θα ανταποκρινόταν αποτελεσματικά στο επείγον, σε χρόνο μηδέν. Και αποδείχθηκε περίτρανα, τόσο που ακόμη και οι κουρουμπλήδες μπορούσαν να το δούνε, όχι μόνο ότι δεν έκαναν τίποτε αλλά απεναντίας ακολούθησαν τη γενική γραμμή του Τόσκα και σε αυτή την περίπτωση (κάντε πως κοιμόσαστε αν πάρει φωτιά το σπίτι σας).

Η προειδοποίηση ξεκίνησε με τους πνιγμούς από τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Η απάντηση ήταν η πολυπαιγμένη παθητική προκλητική δικαιολογία: οι προηγούμενοι που ανέχτηκαν τις περιβαλλοντολογικές αυθαιρεσίες για χρόνια φταίνε για όλα. Λες και οι ίδιοι δεν νομιμοποίησαν τα παράνομα, από την πρώτη ημέρα που έγιναν Κυβέρνηση. Ήρθαν οι πυρκαγιές στην Κινέττα και το Μάτι. ”Κάναμε περισσότερα από ότι θα έκαναν οι προηγούμενοι” λέει υπερήφανα ο υπουργός ”καταστροφής” του πολίτη. Και είχε δίκαιο γιατί με την ανικανότητα και την αδράνειά τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καεί όσο γίνεται περισσότερος κόσμος. Και όσοι δεν κάηκαν, τους άφησαν στη θάλασσα για ώρες, σα να ήταν ναυαγοί στο κέντρο του Ειρηνικού που το κοντινότερο ναυαγοσωστικό ήθελε μία ημέρα να τους βρει και να τους σώσει.

Και η προκλητικότητα τους συνεχίζεται με το να κατηγορούν την αντιπολίτευση, την Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση αυτή, ότι εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο για να ρίξει την κυβέρνηση και να αναλάβει αυτή την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταποντισθεί στις σφυγμομετρήσεις από καιρό και δεν χρειαζόταν να χαθούν ζωές και μάλιστα με τόσο τραγικό τρόπο, για να γίνει η Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση. Απεναντίας οι επαγγελματίες καταληψίες (και ό,τι περιέχει το πακέτο) είναι αυτοί που στο παρελθόν χρησιμοποίησαν συστηματικά σαν αντιπολίτευση τον ανθρώπινο πόνο για να γίνουν Κυβέρνηση. Και αν υποθέσουμε έστω για μία στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη αντιπολίτευση και συνέβαινε αυτό που συνέβη στο Μάτι, θα είχαν κάψει και την Αθήνα με διαδηλώσεις για να το πετύχουν.

Τα ξέρουν όλα πολύ καλά αυτά οι καταληψίες. Γι′ αυτό έγινε το ανήκουστο: Να μην επισκεφθεί την επόμενη μέρα ο Πρωθυπουργός τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές. Αντί γι′ αυτό, οργάνωσαν ζωντανή κυβερνητική συνεδρίαση που θύμιζε τηλεοπτική προπαγάνδα Βορείου Κορέας και έστειλαν το ”Καμμένο” δεκανίκι τους με στρατιωτική προστασία, να βρίσει τους απελπισμένους πολίτες που το μόνο που ήθελαν να ακούσουν ήταν μία γνήσια κουβέντα συμπαράστασης. Τελικά, μια εβδομάδα αργότερα, ο αρχικαταληψίας Πρωθυπουργός, πέρασε σαν αστραπή, χαράματα, από το Μάτι, για να βγει φωτογραφία που θα την έδινε στα ΜΜΕ για να αποδείξει ότι επισκέφτηκε τον τόπο του Κρανίου.

Υπάρχουν και μερικοί που θα πουν ότι ήταν κακή τύχη που έγιναν οι καταστροφές σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση ήδη ”παραπατούσε” είτε περπατούσε με τα δύο ή στα τέσσερα. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η φύση ήρθε αρωγός, όπως στις αρχαίες τραγωδίες. “Ο από μηχανής Θεός” έδωσε στην Κυβέρνηση δύο ευκαιρίες: μία στην Μάνδρα και τώρα στο Μάτι. Ήταν ευκαιρίες για να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι σωστό. Να ανταποκριθούν έγκαιρα και οργανωμένα στο επείγον. Και αυτοί όχι μόνο δεν τις εκμεταλλεύτηκαν αλλά απέδειξαν και στον πιο δύσπιστο ότι είναι κατσαπλιάδες και κυβέρνηση βουνού του προηγούμενου αιώνα που μεταμοσχεύθηκε σε κοινωνία του 2018.

Στη συνέχεια και επιβεβαιώνοντας για μία φορά ακόμη τον κανόνα, έδειξαν το πόσο αδίστακτοι κακοποιοί της Ελληνικής Ιστορίας και της Ιστορίας γενικότερα είναι, με την Καρανίκια παραγωγή της επιστροφής του Αλέξη ως σύγχρονου Οδυσσέα στην Ιθάκη. Ο Ομηρικός Οδυσσέας, γύρισε στο βασίλειό του για να απαλλάξει τον τόπο του από την συμμορία των μνηστήρων της Πηνελόπης που απειλούσαν τον λαό του. Και έμεινε στην Ιστορία επειδή το πέτυχε αυτό. Ο αδίστακτος καταληψίας, πήγε στην Ιθάκη για να πανηγυρίσει το μεγαλύτερο ξεπούλημα της Ελλάδας σε εποχή ειρήνης. Με την ίδια προκλητική ευχαρίστηση που υπέγραψε την παράδοση της Ελληνικής Ιστορίας στους Σκοπιανούς με την υπογραφή στις Πρέσπες, οργάνωσε την επίσκεψη, με τους καταληψίες συντρόφους του, στην Ιθάκη για να πανηγυρίσει το τέταρτο μνημόνιο και την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας για τα επόμενα εκατό χρόνια.

Ούτε ο από μηχανής Θεός, ούτε ο σύγχρονος ”Οδυσσέας” μπορούν πλέον να σώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το δεξί του δεκανίκι ΑΝΕΛ.