Γιατί η «μεγάλη στιγμή» της εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα μπορεί τελικά να μην συμβεί

Ο στρατός του Ισραήλ πιέζει σιγά-σιγά στη Γάζα - αλλά μέχρι στιγμής η πολυπόθητη χερσαία εισβολή δεν έχει ακόμη συμβεί.
via Associated Press

Τις ώρες και τις ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η φήμη που κυκλοφορούσε ήταν ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η κυβέρνηση της χώρας ετοίμαζε χερσαία εισβολή. Είτε οι ιθύνοντες έκαναν μια συλλογική παύση για να πάρουν μια ανάσα, είτε η διεθνής πίεση τους ανάγκασε να καθυστερήσουν τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν περιορισμένες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους στόχους, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να αποχωρούν από τη Γάζα πριν ανατείλει ο ήλιος. Αυτή είναι μια αποτελεσματική στρατηγική και θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετές ημέρες ακόμα. Αλλάζοντας το σημείο εισόδου και μπαίνοντας από διαφορετικά σημεία, μεταξύ άλλων και από τη θάλασσα, το Ισραήλ θέλει να ξαφνιάσει τη Χαμάς. Κάθε φορά που ο ισραηλινός στρατός μπαίνει στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφει τις υποδομές, χαρτογραφεί τις διαδρομές, αξιολογεί το περιβάλλον και συγκεντρώνει ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

Οι IDF ενδέχεται να μην πραγματοποιήσουν μια μεγάλη επιχείρηση, αλλά να αυξήσουν σταδιακά τον ρυθμό των επιχειρήσεων. Μια μεγάλη χερσαία εισβολή που θα σχεδιαστεί σε ένα βάθος χρόνου δεν θα αιφνιδιάσει μόνο τον κόσμο, αλλά και τη Χαμάς. Αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει το ηθικό των μαχητών της Χαμάς, πολλοί απο τους οποίους κρύβονται σε τούνελ καθώς η ισραηλινή αεροπορία ισοπεδώνει το έδαφος από πάνω τους.

Κάποια στιγμή, οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να πάνε από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι. Τότε, ο κίνδυνος ενέδρας, παγίδων και ελεύθερων σκοπευτών θα αυξηθεί σημαντικά, αλλά αυτές οι προηγούμενες εισβολές έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν αυτόν τον κίνδυνο, στο μέτρο του δυνατού.

ΠΗΓΗ: Sky News

Δημοφιλή