Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου στη Γάζα

Τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή διερευνά η Ελλάδα.
via Associated Press

«Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο - και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή - η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

via Associated Press

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, είχε δηλώσει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν «ανθρωπιστικό συνασπισμό» όσον αφορά τη Γάζα και ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Κύπρο και την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

«Η Κύπρος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», είχε πει ο Μακρόν διευκρινίζοντας ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι’ αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον Ελληνα πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.

«Είχαμε συζητήσεις με τον Πρόεδρο για αυτό ακριβώς το θέμα, και έχουμε επίσης στενή σχέση με την Ελλάδα, η οποία είναι έτοιμη να στείλει, όπως επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, εξοπλισμό, και με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

via Associated Press

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο πρώτος στόχος είναι η αποστολή φαρμάκων και στήριξης μέσω θαλάσσης και αέρος. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αίγυπτο θα υπάρξει οργάνωση για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στην ξηρά, αν είναι δυνατόν κατά μήκος της ακτής.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, η Κύπρος είναι το πλησιέστερο έδαφός της ΕΕ στην περιοχή είτε για την μεταφορά ιατροφαρμακευτικής βοήθειας είτε ακόμη και για την μεταφορά ασθενών.

Οι δηλώσεις του Μακρόν ήρθαν λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης από την κυπριακή πόλη της Λεμεσού. ”Πρέπει να υπάρχει αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα”, είπε.

Ασφαλής πηγή ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, αν και δεν επιβεβαίωσε στη HuffPost το ενδεχόμενο ανθρωπιστικών διαδρόμων μέσω Ελλάδας και Κύπρου, σχολίασε ότι προφανώς εάν λειτουργούσαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, η Ελλάδα και η Κύπρος ως οι πλησιέστερες γεωγραφικά χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν.

Δημοφιλή