22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
03/06/2021 13:36 EEST | Updated 03/06/2021 14:01 EEST

Γιατί η NASA στέλνει γόνους καλαμαριών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Φεύγουν με τον πύραυλο Falcon 9 του Space X.

JAMIE S. FOSTER / NASA

Περισσότερους από 100 γόνους καλαμαριών και 5.000 άλλα μικροσκοπικά ζώα πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη ένα μεγάλο ταξίδι για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μαζί με άλλο εξοπλισμό για πειράματα, θα κατευθυνθούν προς τον ISS με τον πύραυλο Falcon 9 του Space X. 

Γιατί; Υπάρχει ελπίδα, με τα πειράματα που θα γίνουν να μπορέσουν οι επιστήμονες να κατανοήσουν τα αποτελέσματα της διαστημικής πτήσης. 

Το καλαμάρι έχει ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με αυτό του ανθρώπου.

Η Nasa λέει ότι το πείραμα θα μπορούσε να υποστηρίξει να αναπτυχθούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για ην προστασία της υγείας των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μακρινών διαστημικών αποστολών.

«Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, βασίζονται στα μικρόβιά τους για να διατηρήσουν ένα υγιές πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς διαστημικές πτήσεις αλλάζουν αυτές τις ευεργετικές αλληλεπιδράσεις», εξήγησε η Τζέιμι Φόστερ, επικεφαλής ερευνήτρια του πειράματος.

Πρόσθεσε ότι το καλαμάρι θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα θέματα. Επίσης θα παγώσουν τα καλαμάρια πριν επιστρέψουν στη Γη.

Μαζί θα ταξιδέψουν με τον πύραυλο και 5.000 βραδύπορα. Τα μικροσκοπικά ζώα αυτά ζώα μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα πιο ακραία από άλλες μορφές ζωής. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για τη μελέτη του πώς ανταποκρίνονται προσαρμόζονται σε ακραίο περιβάλλον.

Η ελπίδα είναι ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τους ανθρώπους στο διάστημα.

«Ένα από τα πράγματα που θέλουμε πραγματικά να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε πώς επιβιώνουν και αναπαράγονται τα βραδύπορα σε αυτά τα περιβάλλοντα και αν μπορούμε να μάθουμε κάτι για τα κόλπα που χρησιμοποιούν και να τα προσαρμόσουμε για να προστατεύσουμε και τους αστροναύτες», είπε. 

Πηγή: BBC