Γιατί κάποιοι απολαμβάνουν να φοράνε μάσκα

Και δεν είναι το θέμα της υγείας. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι ψυχολογικό.
ASSOCIATED PRESS

Υπάρχουν οι άνθρωποι που η πανδημία τους έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Εκτός από τα οικονομικά και το άγχος που δημιουργείται στους περισσότερους για την υγεία τους, είναι και η μάσκα. Κάποιους τους πνίγει, κάποιους τους ενοχλεί γιατί θολώνει τα γυαλιά, άλλοι γιατί δεν μπορούν να χαμογελάσουν στον δρόμο σε κάποιο γνωστό τους ή να τους γνωρίζουν.

Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που χαίρεται με τις μάσκες. Είναι οι λεγόμενοι εσωστρεφείς. Όπως για παράδειγμα ο 32χρονος Λι, σύμφωνα με το BBC.

Ο Λι είναι ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης στο Λέστερ της Βρετανίας, και ακόμα και πριν την πανδημία, η χαλάρωση στο σπίτι με μια ταινία και φαγητό από έξω, ήταν αυτό που λέμε μια τέλεια βραδιά. Ο Λι πάντα ένιωθε άβολα όταν συναντούσε στο δρόμο παλιούς φίλους ή γνωστούς και έπρεπε να πιάσει ψιλή κουβέντα. Είχε περιορίσει τον χρόνο που πέρναγε στα ψώνια του, μόνο και μόνο για να μειώσει τις πιθανότητες να πέσει πάνω σε κάποιων γνωστό και να πρέπει να επαναλάβει την άχαρη ρουτίνα της ψιλοκουβέντας για τον καιρό. «Από τότε που φοράω τη μάσκα, οι αμήχανες συναντήσεις μου με φίλους και συγγενείς έχουν μειωθεί σημαντικά», λέει. Τώρα, πηγαίνει στα μαγαζιά όποτε θέλει, χωρίς να ανησυχεί για το ποιος μπορεί να συναντήσει. Ελπίζει ότι, ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας, θα εξακολουθεί να είναι κοινωνικά αποδεκτό να φοράμε μάσκα.

Οι λόγοι που κάποιοι απολαμβάνουν την απόσταση και η ανωνυμία που σου προσφέρει η μάσκα κυμαίνονται από το βολικό του θέματος (τέλος πια οι άχαρες κουβέντες με ανθρώπους που μιλάμε από ευγένεια και μόνο) έως κάτι πιο περίπλοκο και ψυχολογικό.

Η ανωνυμία φέρνει δύναμη

Από την μια πλευρά, μερικοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι η μάσκα προσφέρει μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση από τις πιέσεις που είχαμε πάντα στη ζωή μας για την τήρηση αυστηρών προτύπων περιποίησης και εμφάνισης. Οι γυναίκες έχουν σταματήσει να βάφονται κάτω από τα μάτια (ή και καθόλου αφού κανείς δεν θα τους αναγνωρίσει, οπότε γιατί να έχουν άψογο μακιγιάζ), ή οι άντρες έχουν σταματήσει να ξυρίζονται, γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα.

Άλλοι ανακάλυψαν ότι το να κρύβουν το στόμα τους, τους προσφέρει απρόσμενες ελευθερίες. Υπάλληλοι σε μαγαζιά λένε ότι δεν αισθάνονται πλέον υποχρεωμένοι να έχουν ένα ψεύτικο χαμόγελο στους πελάτες.

Το να φοράς μάσκα «απελευθερώνει πολύτιμους γνωστικούς πόρους», εξηγεί η Κάθριν Σταμούλη, εκπαιδευτικός ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας στη Νέα Υόρκη. «Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, είμαστε υπό έντονο άγχος και αν ανησυχείτε για την εμφάνισή σας ή εάν ανησυχείτε αν κάποιος θα σας παρενοχλήσει, οι μάσκες μπορούν να προσφέρουν μια ανάπαυλα από εκείνα τα πράγματα που μπορούν να απασχολήσουν το μυαλό μας όταν είμαστε έξω στον κόσμο. Έχετε περισσότερη ελευθερία να διαλογιστείτε ή να σκεφτείτε ό, τι θέλετε».

Μετά, υπάρχουν εκείνοι για τους οποίους οι μάσκες χρησιμεύουν ως ψυχολογικό και σωματικό τείχος. Ο Σοράβ Ντουτ, 38χρονος συγγραφέας και σύμβουλος επιχειρήσεων από το Γουόρικ, εκτιμά ότι έχει μια «ασπίδα ενάντια στα έντονα βλέμματα, τα καρφώματα, τις κριτικές, το τσεκάρισμα από τον κορυφή ως τα νύχια». Μέχρι ο Covid-19 να μας χτυπήσει την πόρτα, η καθημερινή διαδρομή του περιλάμβανε μια μεγάλη βόλτα σε πολυσύχναστο σημείο του Λονδίνου και μερικές φορές έπιανε τον εαυτό του να ανησυχεί για το τι σκέφτονταν οι άλλοι πεζοί - αναρωτιόταν αν κρίνουν τα ρούχα του ή την εμφάνισή του. Αλλά τώρα με την μάσκα δεν τον απασχολεί αυτό. Σαν να έχει μια κάλυψη από τα αδιάκριτα μάτια.

Mike Kemp via Getty Images

«Η ανωνυμία φέρνει δύναμη», λέει η Ραμάνι Ντουρβασούλα, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας στο California State University, στο Λος Άντζελες. «Είναι σαν να δοκιμάζουμε έναν διαφορετικό «ρόλο» και τις σχετικές προσδοκίες αυτού του ρόλου, ίσως να μας απαλλάσσει από αυτό που μπορεί να αισθάνεται κάποιος ως εξαντλητικό και ανέντιμο ενός χαμόγελου (ειδικά όταν δεν είναι μια καλή μέρα για εμάς)».

Οι μάσκες μπορεί να είναι μικρές - τελικά, αφήνουν εκτεθειμένα το σώμα, τα μάτια και τα μαλλιά μας - αλλά καλύπτοντας το στόμα μας κρύβουν ένα μέρος της συναισθηματικής μας έκφρασης. «Ο φόβος κάποιου που είναι κοινωνικά αγχώδης να δείξει ένα συναίσθημα που θα μπορούσε να κριθεί αρνητικά, μπορεί εν μέρει να μετριαστεί από τη μάσκα».

Ωστόσο, η Σταμούλη δεν ανησυχεί πολύ για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της χρήσης μάσκας σε αυτόν τον τομέα. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν απαραιτήτως καλό για τα επόμενα χρόνια, όσον αφορά στην ανάπτυξή μας και τις συναισθηματικές μας σχέσεις, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της καθολικής απώλειας, της αγωνίας και του άγχους, μπορεί, για μερικούς ανθρώπους, να είναι μια χρυσή τομή».

Πηγή: BBC