ΔΙΕΘΝΕΣ
23/10/2019 11:41 EEST

Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον και το Brexit βρίσκονται πλέον «στον αέρα»

Το βασικό ζήτημα είναι εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί γενικές εκλογές τον χειμώνα ή την άνοιξη.

ASSOCIATED PRESS

Ήταν κοντά, ωστόσο τόσο μακριά. Στον μακρύ μαραθώνιο που είναι το Brexit, o Μπόρις Τζόνσον έκανε κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει η Τερέζα Μέι και πέρασε το πρώτο κοινοβουλευτικό του εμπόδιο. Ωστόσο, λίγο μετά κόλλησε ξανά. Το ερώτημα είναι εάν θέλει τώρα να τελειώσει την κούρσα ή να την αφήσει και να πάει για κάτι άλλο- γενικές εκλογές.

Μόλις έξι εβδομάδες πριν, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποιούσε πως θα προτιμούσε να βρεθεί «νεκρός σε χαντάκι» από το να επιτρέψει καθυστέρηση πέρα από τις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αντί να παραβιάσει την προθεσμία;

Είναι έντονη η συζήτηση μεταξύ των συμμάχων του πρωθυπουργού και υπουργών πάνω στο ερώτημα: Τι είναι προτιμότερο, χειμερινές εκλογές χωρίς συμφωνία ή ανοιξιάτικες εκλογές με συμφωνία;

Αυτοί που θέλουν εκλογές στα τέλη του Νοεμβρίου ή στις αρχές του Δεκεμβρίου πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία με τη συμφωνία που έχει κλείσει με τις Βρυξέλλες. Θα ήταν σε θέση να πει με αξιοπιστία ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να τηρήσει την προθεσμία του Οκτωβρίου, αλλά- εξαιτίας της ήττας το βράδυ- το κοινοβούλιο του έδεσε τα χέρια. Αυτοί που πιέζουν για εκλογές επίσης νομίζουν ότι θα του επέτρεπε να εκμεταλλευτεί τη σύγχυση στους Εργατικούς σχετικά με το Brexit.

Αποδεικνύοντας ενδεχομένως πως οι Τόρις δεν κατανοούν πώς λειτουργούν οι Εργατικοί, κάποιοι θεωρούν πως οποιαδήποτε καθυστέρηση ως την άνοιξη θα έδινε στους αντιπάλους τους μια ευκαιρία μια ευκαιρία να ξεφορτωθούν τον Τζέρεμι Κόρμπιν (δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο). Μια καλύτερη θεωρία είναι πως η αναμονή ως το επόμενο έτος θα επέτρεπε στον Κόρμπιν να παρουσιάσει τις εκλογές ως κόντρα για «10 χρόνια περικοπών από τους Τόρις/ διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ωστόσο υπάρχουν άλλοι εντός και εκτός του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ που πιστεύουν ότι μια πιο ασφαλής επιλογή είναι να υπάρξει μια σύντομη αναβολή και να κατηγορηθούν άλλοι για αυτήν. Ακόμα και αν γίνουν εκλογές τον Νοέμβριο, δεν θα έχουμε βγει από την ΕΕ ως το Χάλογουϊν, λένε. Η πλειοψηφία των 30 εδρών για τη δεύτερη ανάγνωση της Withdrawal Agreement Bill φαινόταν όντως πολύ ισχυρή (με 19 ψήφους των Εργατικών).

Αν αποδεχθεί μια σύντομη καθυστέρηση, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να περηφανεύεται πως πέρασε μια συμφωνία για το Brexit από το κοινοβούλιο, και μετά να περάσει ένα «Queen’s Speech» και έναν προϋπολογισμό με κάποιες περικοπές φόρων και δαπάνες που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 31 Μαρτίου.

Αυτοί που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός μπλοφάρει για τις πρόωρες εκλογές μπορούν να υποδείξουν τις πρόσφατες τακτικές του. Το σαββατοκύριακο έστειλε επιστολή στην ΕΕ ζητώντας παράταση ενώ προσπαθούσε να το κάνει να φανεί σαν να μην έκανε κάτι τέτοιο. Τώρα απείλησε να αποσύρει το νομοσχέδιό του, αν δεν πάρει εσπευσμένο χρονοδιάγραμμα, απλά και μόνο για να το «παγώσει».

Οπότε θα υπάρξει σύντομη παράταση ή όχι; Ο Τζόνσον είπε πως θα μιλήσει στις χώρες- μέλη της ΕΕ «σχετικά με τις προθέσεις τους» και «μέχρι να πάρουν απόφαση». Αυτό δίνει την εντύπωση πως προσπαθεί και πάλι να «πετάξει τη μπάλα» στο γήπεδο της ΕΕ για άλλη μια φορά. Μια τρίμηνη παράταση φυσικά θα ήταν προφανώς το μέγιστο δυνατόν, και τη στιγμή που περάσει μια συμφωνία, η παράταση θα λάμβανε τέλος.

Οπότε δεν είναι μόνο το Withdrawal Bill που είναι «στον αέρα» όπως το έθεσε ο πρόεδρος Μπέρκοου. Η απόφαση του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές περνά το δικό της καθαρτήριο. Ο Μπέρκοου το έθεσε έτσι: «Το νομοσχέδιο δεν έχει πεθάνει, αλλά είναι αδρανές. Δεν είναι σε ταξίδι, δεν προοδεύει. Αλλά δεν είναι πτώμα». Αυτό ακούγεται σαν το ίδιο το Brexit.