Γιατί οι αστροναύτες δεν μπορούν να ρευτούν στο διάστημα

Γιατί οι αστροναύτες δεν μπορούν να ρευτούν στο διάστημα
Михаил Руденко via Getty Images

Το μότο της Snapple, μιας επώνυμης εταιρείας αναψυκτικών στις ΗΠΑ έχει το μότο «οι αστροναύτες δεν μπορούν να ρευτούν στο διάστημα». Τι γνωρίζει, όμως, η Snapple για τις ιδιότητες του αερίου σε μηδενική βαρύτητα;

Πρόσφατα, ένας φανατικός πότης του τσαγιού Snapple, ανάρτησε μια φωτογραφία στο Twitter, με το καπάκι του γνωστού αναψυκτικού που γράφει το γνωστό διαφημιστικό τρικ και ζήτησε τη βοήθεια του Καναδού-συνταξιούχου πια- αστροναύτη Κρις Χάντφιλντ να αποσαφηνίσει τη θεωρία.

Σύμφωνα με τον Χάφιλντ, στη γη η βαρύτητα τραβά τα στερεά σώματα και τα υγρά στον πυθμένα του πεπτικού μας συστήματα, ενώ τα αέρια παραμένουν στην κορυφή, αναγκάζοντάς τα να φτάσουν στον οισοφάγο και να προκληθεί ρέψιμο, όπου αποβάλλονται. Αυτό, λόγω έλλειψης βαρύτητας, δεν μπορεί να γίνει στο διάστημα.

Χωρίς τη βαρύτητα στο διάστημα τα τρόφιμα, τα ποτά και ο αέρας συνυπάρχουν στο στομάχι μας και επιπλέουν σαν φυσαλίδες. Έτσι, σε περίπτωση που ρευτείτε, θα είναι σαν να κάνετε εμετό. «Οπότε φανταστείτε που πάει όλος αυτός ο παγιδευμένος αέρας», έγραψε στο Twitter ο αστροναύτης.

Συνεπώς, καλό θα είναι να πάμε με άδειο στομάχι στο διάστημα για να μην έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα.

Πηγή: Quartz