Κινέζοι επιτίθενται στον Έλον Μασκ για τα "διαστημικά του σκουπίδια"

Μετά την ανακοίνωση περί παρ' ολίγον σύγκρουσης δορυφόρων του Μασκ με τον κινεζικό διαστημικό σταθμό.
via Associated Press

Αρκετοί Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου επιτίθενται στον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, Έλον Μασκ εστιάζοντας στις φιλοδοξίες τους γι κατάκτηση του διαστήματος, αφού το Πεκίνο κατήγγειλε πως ο διαστημικός σταθμός της αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει τη σύγκρουση με δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Starlink του Μασκ.

Οι δορυφόροι του Starlink Internet Services, τμήμα της αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX του Μασκ, είχαν δύο «στενές συναντήσεις» με τον κινεζικό διαστημικό σταθμό την 1η Ιουλίου και στις 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε η Κίνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην αρμόδια υπηρεσία το ΟΗΕ.

«Για λόγους ασφαλείας, ο Διαστημικός Σταθμός της Κίνας εφάρμοσε προληπτικό έλεγχο αποφυγής σύγκρουσης», αναφέρει το Πεκίνο στο έγγραφό του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Εξωτερικού Διαστήματος.

Οι καταγγελίες δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα ενώ η SpaceX δεν απάντησε σε αίτημα του Reuteres για κάποιο σχόλιο.

Σε μια ανάρτηση τη Δευτέρα, στην κινεζική πλατφόρμα microblogging Weibo που μοιάζει με το Twitter, ένας χρήστης είπε ότι οι δορυφόροι του Starlink ήταν «απλώς ένας σωρός διαστημικών σκουπιδιών», ενώ ένας άλλος τους περιέγραψε ως «αμερικάνικα όπλα διαστημικού πολέμου».

Με σχεδόν 30.000 δορυφόρους και άλλα συντρίμμια που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, οι επιστήμονες προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να μοιραστούν δεδομένα για να μειώσουν τον κίνδυνο καταστροφικών συγκρούσεων.

Μόνο η SpaceX έχει αναπτύξει σχεδόν 1.900 δορυφόρους για να εξυπηρετήσει το ευρυζωνικό της δίκτυο Starlink και κάνει σχέδια για ακόμη περισσότερους.

«Οι κίνδυνοι του Starlink αποκαλύπτονται σταδιακά, ολόκληρη η ανθρώπινη φυλή θα πληρώσει για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες», δήλωσε ένας χρήστης στο στο Weibo με το όνομα χρήστη Chen Haiying.

Η NASA επίσης αναγκάστηκε να ακυρώσει απότομα έναν διαστημικό περίπατο στα τέλη Νοεμβρίου, επικαλούμενη κινδύνους που ενέχουν τα διαστημικά σκουπίδια.

Ο Μασκ έχει γράψει στο Twitter ως απάντηση ότι ορισμένες τροχιές δορυφόρων Starlink είχαν προσαρμοστεί για να μειωθεί η πιθανότητα συγκρούσεων.

Η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή του διαστημικού σταθμού τον Απρίλιο με την εκτόξευση του Tianhe, της μεγαλύτερης από τις τρεις μονάδες της. Ο σταθμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 μετά από τέσσερις αποστολές με πλήρωμα.

Ο Μασκ είναι ένα πρόσωπο ευρέως γνωστό στην Κίνα, αν και η επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων, Tesla τίθεται ολοένα και υπό πιο αυστηρό έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές, ειδικά αφού ένας πελάτης ανέβηκε πάνω σε ένα αυτοκίνητο Tesla στην έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης τον Απρίλιο για να διαμαρτυρηθεί για την κακή εξυπηρέτηση πελατών.

Δημοφιλή