Γιατί οι πόρτες στις δημόσιες τουαλέτες έχουν κενό από κάτω - 11 λόγοι

Δεν έχει να κάνει μόνο με το φαίνεται εάν είναι κατειλημμένη.

Όλοι μας έχουμε επισκεφθεί δημόσιες τουαλέτες και σίγουρα έχουμε προσέξει το κενό που υπάρχει κάτω από την πόρτα. Η πρώτη, εύκολη σκέψη που μπορούμε να κάνουμε είναι πως υπάρχει για να βλέπουμε πότε αυτή η τουαλέτα είναι κατειλημμένη. Ο λόγος όμως δεν είναι μόνο αυτός.

Για την ακρίβεια υπάρχουν συνολικά 11 λόγοι όπως εξηγεί το βίντεο του Bright Side:

 1. Σε περίπτωση αδιαθεσίας, απώλειας αισθήσεων κ.λπ του ατόμου που είναι μέσα στην τουαλέτα είναι πιθανότερο να εντοπιστεί και μάλιστα άμεσα από κάποιον που είναι απ′ έξω και να καλέσει σε βοήθεια.

 2. Επίσης σε περίπτωση ανάγκης οι διασώστες, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί δεν θα χρειαστεί να σπάσουν την πόρτα εάν είναι κλειδωμένη αλλά μπορούν ακόμη και να τραβήξουν το άτομο που έχει χάσει τις αισθήσεις του και βρίσκεται στο έδαφος, από κάτω εξαιτίας του μεγάλου κενού.

 3. Εάν το άτομο που είναι μέσα στην τουαλέτα εγκλωβιστεί επειδή π.χ κόλλησε η κλειδαριά ή χρειάζεται να εκκενώσει τη χώρο άμεσα αλλά είναι σε κατάσταση πανικού και δεν μπορεί να ξεκλειδώσει με ηρεμία μπορεί επίσης να επιλέξει να συρθεί από κάτω.

 4. Φαίνεται πως μια τουαλέτα είναι κατειλημμένη. Εάν είναι όλες οι τουαλέτες κατειλημμένες είναι επίσης εύκολα ορατό και βοηθάει να υπολογίσει κάποιος τον χρόνο που μπορεί να απαιτείται για να εξυπηρετηθεί σε περίπτωση που συναντά ουρά και να αποφασίσει εάν θα περιμένει ή θα επιστρέψει. Έτσι μπορεί να αποφευχθεί και ο συνωστισμός.

 5. Βοηθάει στον καλύτερη ανανέωση του αέρα αφού σε μια τουαλέτα με μια κλασσική πόρτα, οπότε ο χώρος θα ήταν τελείως κλειστός και οι μυρωδιές – κυρίως για τον επόμενο- ανυπόφορες. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι οι περισσότερες δημόσιες τουαλέτες είναι ανοιχτές και από πάνω.

 6. Το κόστος κατασκευής είναι μικρότερο όπως το ύψος της πόρτας ενώ η τοποθέτηση είναι επίσης πιο εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα αφού δεν χρειάζονται πχ προσεκτικές μετρήσεις ώστε η πόρτα να εφαρμόζει ακριβώς στην κάσα. Λιγότερες εργατοώρες για τον τεχνίτη, μικρότερη αμοιβή.

 7. Το γεγονός δε πως αυτός που βρίσκεται μέσα δεν είναι τελείως αόρατος εκτιμάται πως αποθαρρύνει τις ανάρμοστες συμπεριφορές, την πρόκληση φθορών κ.λπ.

 8. Επίσης υπάρχουν και εκείνες οι φορές που μπορεί π.χ να τελειώσει το χαρτί υγείας. Ξεπερνώντας την αρχική αμηχανία ίσως ο διπλανός να μπορεί να βοηθήσει περνώντας από κάτω ένα ρολό.

 9. Ακόμη το γεγονός ότι κάποιος που είναι απ′ έξω μπορεί να δει πόση ώρα είναι κάποιος μέσα, αναγκάζει τον «επισκέπτη» να βιαστεί και έτσι να εξυπηρετηθούν άμεσα όσοι περιμένουν. Αντιθέτως ένα πιο απομονωμένος χώρος εκτιμάται πως θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις.

 10. Εξαιτίας του κενού οι τουαλέτες καθαρίζονται πιο εύκολα και γρήγορα αφού πχ η σφουγγαρίστρα μπορεί να περάσει εύκολα μέσα από το κενό ενώ οι καθαριστές δεν χάνουν χρόνο ανοίγοντας και κλείνοντας πόρτες.

 11. Μια πιθανή υπερχείλιση της τουαλέτας και διαρροή νερού εντοπίζεται αμέσως.