Γιατί το Bloody Mary έχει διαφορετική γεύση στα 30.000 πόδια;

Γιατί το Bloody Mary έχει διαφορετική γεύση στα 30.000 πόδια;
jackmalipan via Getty Images

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αλλάζουν την αίσθηση της γεύσης μας στα 30.000 πόδια μια αεροπορικής πτήσης, σύμφωνα με έρευνες. Μεταξύ άλλων, ο θόρυβος, η χαμηλή πίεση, ο ξηρός αέρας, τα πλαστικά σερβίτσια. Τρόφιμα αλλά και αλκοολούχα ποτά που δεν είναι τόσο αρεστά στη γη, στον αέρα αποκτούν άλλη... βαρύτητα.

«Ο θόρυβος καταστέλλει τόσο τη γλυκιά όσο και την αλμυρή γεύση» αναφέρει ο Τσαρλς Σπενς, καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σημειώνει, ότι το ερέθισμά μας από γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα μειώνεται κατά 30%.

Υπάρχει,ωστόσο, ένα προϊόν, που γίνεται ανάρπαστο στις αεροπορικές πτήσεις και τα μπαρ δεν σταματούν να τα σερβίρουν. Πρόκειται για το κοκτέιλ Bloody Mary, γνωστό για τον χυμό τομάτας που περιέχει. Για ποιον λόγο, όμως, οι επιβάτες των αεροπλάνων προτιμούν αυτό το ιδιαίτερο κοκτέιλ;

Έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι μόνο το ουμάμι ( ιαπωνική λέξη που σημαίνει την ευχάριστη γεύση συνδυάζοντας το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό) ενισχύεται για λόγους που δεν είναι ακόμη σαφείς. Έτσι, τα κοκτέιλ Bloody Mary, που περιέχουν τον πλούσιο σε ουμάμι χυμό τομάτας αλλά και τη σάλτσα Worcestershire είναι πολύ πιο γευστικά στον ουρανό παρά στο έδαφος,

Έτσι, οι αεροπορικές εταιρείες εκμεταλλεύονται αυτό το ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο για να ηδονήσουν τους ουρανίσκους των πελατών τους με προιόντα που θα γίνουν ανάρπαστα, χάρη στην αρμονία του ουμάμι.

Επομένως, αν είστε λάτρεις της μπύρας ή του κρασιού, ενημερώνουμε ότι και σε αυτά η γεύση αλλάζει.

Στην υγειά σας.