ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/03/2018 14:46 EEST

Γιατί το να γράψετε «BFF» στο Facebook δεν σας δείχνει με κανέναν τρόπο αν τα δεδομένα σας είναι ασφαλή

coffeekai via Getty Images

Με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica (η οποία πήρε χωρίς σχετική άδεια δεδομένα 50 εκατ. χρηστών) να συνεχίζει να πλήττει τη φήμη του Facebook, δεν αποτελεί έκπληξη η «επαναφορά» φαρσών στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο περί «τρόπων προστασίας» των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Πέρα από το γνωστό μήνυμα που υποτίθεται πως, αν αντιγράψετε στον «τοίχο» σας στο Facebook, σας προστατεύει από χρήση των δεδομένων σας από το κοινωνικό δίκτυο για διαφημιστικούς σκοπούς, τον τελευταίο καιρό κάνει τον γύρο της πλατφόρμας το...«Bff». Υποτίθεται πως το έφτιαξε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και είναι ένα εργαλείο για να δείτε αν ο λογαριασμός σας είναι ασφαλής από χάκερ: Συγκεκριμένα, υποτίθεται πως, εάν ο χρήστης γράψει Bff σε ένα σχόλιο και το δει να εμφανίζεται πράσινο, ο λογαριασμός του είναι προστατευμένος- αλλιώς πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό σας για να μην σας «χακάρουν».

Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς πρόκειται για ένα ανόητο hoax, όπως τόσα και τόσα που κατακλύζουν τα social media. Όσον αφορά στο από πού πηγάζει η εν λόγω ανοησία (που, προφανέστατα, εξαπλώθηκε στους «διαδρόμους» του Facebook σαν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα) μάλλον έχει να κάνει με ένα νέο χαρακτηριστικό που είχε εμφανιστεί τον Οκτώβριο, που ενεργοποιούσε κάποια animations όταν οι χρήστες πληκτρολογούσαν συγκεκριμένες λέξεις- μεταξύ αυτών και το Bff (best friends forever), που γινόταν πράσινο. Αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ασφάλεια του λογαριασμού- και αν ανησυχείτε για την ασφάλειά του, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε κάποιον σχετικά «δυνατό» κωδικό, ενδεχομένως να ενεργοποιήσετε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (two step verification) και – πάνω από όλα- να προσέχετε πού κάνετε κλικ και μπαίνετε γενικότερα από αυτά που μπορεί να βρίσκετε μπροστά σας στα social media (και το Ίντερνετ γενικότερα).