Γιατί το σπίτι σας δεν μένει ποτέ τακτοποιημένο;

Βρείτε τη χρυσή τομή, εκείνες τις μικρές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε έναν πιο οργανωμένο και διαχειρίσιμο χώρο διαβίωσης.
Natalia Lebedinskaia via Getty Images

Από την ώρα που ξυπνάτε το πρωί μέχρι το βράδυ, θα ασχοληθείτε με τις δουλειές στο σπίτι τόσες φορές, που θα έπρεπε να είναι όλα στην εντέλεια.

Γιατί δεν είναι, όμως;

Γιατί το σπίτι σας φαίνεται συνέχεια ασυμμάζευτο;

Γιατί αν χτυπήσει το κουδούνι αναπάντεχα νιώθετε ότι δεν θέλετε να ανοίξετε και να αντικρίσει κανείς το «χάος» σου;

Δεν έχει να κάνει με το αν έχετε παιδιά ή μεγάλη οικογένεια. Δεν έχει να κάνει ούτε με το αν είστε «της καθαριότητας». Μπορεί να είναι όλα πεντακάθαρα, αλλά ακατάστατα.

Θα σας πω τι έχω διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας περάσει από όλα τα στάδια συγκατοίκησης και πλέον ζώντας σε ένα σπίτι με άλλα πέντε άτομα.

1. Έλλειψη ρουτίνας: Ένας από τους κύριους «ενόχους» πίσω από τη διαρκή αποδιοργάνωση είναι η έλλειψη καθημερινών και εβδομαδιαίων tasks.

Χωρίς ένα σχέδιο καθαριότητας, τακτοποίησης, αλλά και επιστροφής των πραγμάτων στη θέση τους, η ακαταστασία συσσωρεύεται σε χρόνο μηδέν.

2. Πολλά πράγματα: Όσο περισσότερα πράγματα διαθέτετε, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα κρατήσετε οργανωμένα.

Όσο περνούν τα χρόνια, συσσωρεύετε αντικείμενα που δεν χρειάζεστε απαραίτητα ή που έχετε σταματήσει προ πολλού να τα χρησιμοποιείτε. Κάνε συχνά ξεκαθαρίσματα και απλοποίησε τα υπάρχοντά σας όσο περισσότερο μπορείτε. Θα δείτε μεγάλη διαφορά!

3. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Μερικές φορές, θέτετε μη ρεαλιστικά πρότυπα σχετικά με την οργάνωση, περιμένοντας το σπίτι σας να μοιάζει με εξώφυλλα περιοδικών ή με το Pinterest.

Το σπίτι σας είναι για να το ζείτε και ένας μικρός χαμούλης είναι φυσιολογικός.

Προσπαθήστε να το οργανώσετε πρακτικά και όχι αισθητικά για να μην απογοητεύεστε

4. Η δυναμική της οικογένειας: Καθένας μέσα στο σπίτι έχει τους δικούς του ρυθμούς, το δικό του πρόγραμμα.

Δε γίνεται να απαιτήτε να τακτοποιούν ούτε με το δικό σας τρόπο ούτε όταν σας έρθει εσάς η διάθεση. Θέλει ανοιχτή επικοινωνία και να καθορίσετε από κοινού τι περιμένει ο καθένας από τον άλλον.

5. Αναβλητικότητα: Το «θα το κάνω μετά» σίγουρα δε βοηθά την κατάσταση. Καλύτερα να ασχοληθείτε άμεσα με τα μικρά που προκύπτουν μέσα στη μέρα και να προγραμματίζετε λίγα-λίγα, βήμα-βήμα τα μεγαλύτερα.

6. Ψηφιακή ακαταστασία: Και μην ξεχνάτε τα ψηφιακά σας αρχεία, που είναι πανταχού παρόντα και συχνά διπλοαποθηκευμένα.

Μη ταξινομημένα -ακόμα και αδιάβαστα- μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφα, φωτογραφίες, screenshots και εφαρμογές μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε αποδιοργανωμέν@.

Η τακτική οργάνωση της ψηφιακής σας ζωής είναι εξίσου σημαντική με την τακτοποίηση του φυσικού σας χώρου.

7. Αλλαγή προτεραιοτήτων: Το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο και οι προτεραιότητές σας μπορεί να αλλάζουν κατά καιρούς. Μερικές φορές, το να παραμείνειτε οργανωμέν@ μένει πίσω όταν έχετε άλλα επείγοντα ζητήματα να ασχοληθείτε. Προσαρμόστε τη ρουτίνα σας στα νέα δεδομένα για να διατηρήσετε την τάξη.

8. Συναισθηματική προσκόλληση: Το να κρατάτε αντικείμενα λόγω συναισθηματικής αξίας μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε ακαταστασία. Ξεφορτωθείτε τα πράγματα που δεν εξυπηρετούν πλέον κάποιο σκοπό. Είναι απελευθερωτικό.

9. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος: Ναι, η διατήρηση ενός οργανωμένου σπιτιού απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Με ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, ο καθαρισμός και η οργάνωση μπορεί να φαίνονται ακατόρθωτα.

Ο προγραμματισμός της καθαριότητας και η οργάνωση βήμα-βήμα, χωρίζοντας μικρά tasks κάθε φορά (πχ 10λεπτα) μπορεί να βοηθήσει. Και βάλε προτεραιότητες. Δε χρειάζεται να γίνουν όλα μαζί ούτε με κάθε λεπτομέρεια.

Να θυμάστε ότι στόχος δεν είναι ένα σπίτι στην εντέλεια. Προσαρμόστε πρακτικούς τρόπους οργάνωσης που θα ταιριάζουν στη δική σας καθημερινότητα και στις δικές σας ανάγκες.

Βρείτε τη χρυσή τομή, εκείνες τις μικρές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε έναν πιο οργανωμένο και διαχειρίσιμο χώρο διαβίωσης, που δε θα σας γεμίζει άγχος.