Γιλντιρίμ: Να αποφύγουμε τις εντάσεις, μα να μείνουν και οι Ελληνες μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές

Γιλντιρίμ: Να αποφύγουμε τις εντάσεις, μα να μείνουν και οι Ελληνες μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές
David Mdzinarishvili / Reuters

Η Άγκυρα ξεκαθάρισε στην Αθήνα πως θα ήταν καλύτερο για τις διμερείς σχέσεις να αποφεύγονται οι εντάσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, την Τετάρτη, προσθέτοντας πως το Αιγαίο θα έπρεπε να είναι μια «θάλασσα φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Γιλντιρίμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Esenboga της Άγκυρας πριν φύγει για τη Λευκορωσία, είπε πως «ξεκαθαρίσαμε (στον Αλέξη Τσίπρα) ότι το να μείνουμε μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερο, όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μία ημέρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο του περιστατικού με τον εμβολισμό σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια.

«Πρόσφατα υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις εν μέσω αυτών των εντάσεων, που άρχισαν στις βραχονησίδες των Ιμίων («Καρντάκ», όπως τα χαρακτήρισε), στις οποίες αντιδράσαμε» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως συμφωνήθηκε η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας μέσω πολιτικών και διπλωματικών διαύλων.

«Οι εντάσεις και ο κίνδυνος σύγκρουσης δεν μπορούν να είναι μονομερείς. Αν υπάρχει παραβίαση, υπάρχει και παραβίαση από την άλλη πλευρά. Οπότε, δεν είναι μόνο η Τουρκία που θα έπρεπε να είναι προσεκτική ως προς την αποφυγή τέτοιων παραβιάσεων- ταυτόχρονα, παράγοντες επί του πεδίου από την Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί, να ενεργούν νόμιμα και να παραμένουν μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές» πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα