Γιούνκερ για δασμούς: Δεν δεχόμαστε απειλές από τις ΗΠΑ

Γιούνκερ για δασμούς: Δεν δεχόμαστε απειλές από τις ΗΠΑ
NurPhoto via Getty Images

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχθεί απειλές στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει μια μόνιμη εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέτεινε την προσωρινή εξαίρεση για την ΕΕ έως την 1η Ιουνίου, αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς επιδιώκει η Ουάσινγκτον.

«Θα ήθελα να επαναλάβω το αίτημα αυτή η εξαίρεση να γίνει χωρίς όρους και μόνιμη. Θεωρούμε ότι τα αμερικανικά μέτρα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στη βάση της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Γιούνκερ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ αλλά αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε υπό απειλή», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Μόνιμη εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο περιμένει το Βερολίνο

Η Γερμανία αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσει τη μόνιμη εξαίρεσή της από τους αμερικανικούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, μετά την αναστολή της επιβολής τους για έναν ακόμη μήνα, μέχρι την 1η Ιουνίου, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Είναι σημαντικό και ήταν ορθό που η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν αυτές τις στενές συνομιλίες (...) τις τελευταίες εβδομάδες» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι επαφές.

«Περιμένουμε (...) ότι θα υπάρξει μόνιμη εξαίρεση για την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή