Γιγαντιαίο φρούριο 4.000 ετών σε όαση ανακαλύφθηκε στη Σαουδική Αραβία (Εικόνες)

Προστάτευε την όαση Καϊμπάρ.
.
.
CNRS

Ένα εντυπωσιακού μεγέθους φρούριο 4.000 ετών που είχε χτιστεί γύρω από την όαση Καϊμπάρ στη σημερινή Σαουδική Αραβία ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.

Στις οάσεις της Βόρειας Αραβικής Ερήμου κατοικούσαν πληθυσμοί από την 4η και την 3η χιλιετία πΧ ακόμα. Η Καϊμπάρ ήταν μια από αυτές που είναι γνωστές από πολύ παλιά, και οι οχυρώσεις ανακαλύφθηκαν από ομάδα επιστημόνων του CNRS (του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών) και του Royal Commission for AlUla (RCU). Η εν λόγω περιτειχισμένη όαση είναι μία από τις μεγαλύτερες της Σαουδικής Αραβίας. Αν και έχουν βρεθεί και καταγραφεί αρκετές περιτειχισμένες οάσεις που χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού, η νέα αυτή ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στην ιστορία των αρχαίων πληθυσμών της βορειοδυτικής Αραβίας και επιτρέπει καλύτερη κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών της περιοχής πριν την έλευση του Ισλάμ.

.
.
CNRS

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βάσει των εκτιμήσεων των ερευνητών, τα τείχη είχαν μήκος 14,5 χλμ, πάχος 1,70 με 2,40 μέτρα και ύψος περίπου 5 μέτρα. Σήμερα διασώζεται περίπου το 41% (5,9 χλμ και 74 προμαχώνες). Αυτό το γιγαντιαίων διαστάσεων φρούριο προστάτευε μια αγροτική έκταση περίπου 1.100 εκταρίων. Θεωρείται πως χτίστηκε μεταξύ του 2250 πΧ και του 1950 πΧ.

Αν και η έρευνα επιβεβαιώνει πως η όαση Καϊμπάρ ανήκε ξεκάθαρα σε ένα δίκτυο περιτειχισμένων οάσεων στη βορειοδυτική Αραβία, η ανακάλυψη αυτή προκαλεί επίσης ερωτήματα ως προς το γιατί χτίστηκε, καθώς και τη φύση των πληθυσμών που έχτισαν τις οχυρώσεις αυτές- καθώς και τις σχέσεις τους με πληθυσμούς εκτός της όασης.

.
.
CNRS

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, οι οχυρώσεις αυτές φαίνεται πως ήταν σε χρήση για μερικούς αιώνες πριν εγκαταλειφθούν, και οι προμαχώνες ήταν συνολικά 180. Όπως είπε στο Live Science ο αρχαιολόγος Γκιγιόμ Σαρλού του CNRS, ο πιθανότερος λόγος ύπαρξής του ήταν η άμυνα απέναντι σε επιδρομές από νομάδες. Επίσης, ένας πιθανός λόγος θα ήταν και η προστασία από ξαφνικές πλημμύρες. Όσον αφορά στην έκταση της προσπάθειας, θεωρείται ότι 250 άνθρωποι θα χρειαζόταν να δουλεύουν για τέσσερα χρόνια, χρησιμοποιώντας 164.000 κυβικά μέτρα πέτρας και τούβλων για την κατασκευή των τειχών.

.
.
CNRS

Δημοφιλή