Γκενάντι Λόπιρεφ: Φυλακισμένος στρατηγός που γνώριζε τα μυστικά του «παλατιού του Πούτιν» πέθανε

Μέχρι τη σύλληψη και τη φυλάκισή του ο 69χρονος ήταν ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους ασφαλείας του Ρώσου προέδρου.
via Associated Press

Ένας φυλακισμένος Ρώσος στρατηγός που γνώριζε τα μυστικά του «παλατιού του Βλαντιμίρ Πούτιν», αξίας 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, στη Μαύρη Θάλασσα πέθανε ξαφνικά από «λευχαιμία».

Πρόκειται για τον Γκενάντι Λόπιρεφ, 69 ετών που σε λίγο καιρό θα δικαιούνταν να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και εμφάνισε δύσπνοια. Οι γιατροί που τον εξέτασαν μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο τού ανακοίνωσαν τελικά ότι έπασχε από λευχαιμία, η οποία δεν είχε εντοπιστεί σε προηγούμενες εξετάσεις του.

Ρωσικό στρατοδικείο είχε επιβάλει το 2017 ποινή κάθειρξης δέκα ετών στον Λόπιρεφ, αφού τον βρήκε ένοχο για δωροληψία και παράνομη κατοχή πυρομαχικών, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος εξακολουθούσε να αρνείται και μετά την καταδίκη του, αναφέρει η Daily Mail.

Ο Λόπιρεφ, που υπηρετούσε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSO) είχε επιβλέψει ο ίδιος προσωπικά την κατασκευή του γιγάντιου «ανακτόρου» που πιστεύεται ευρέως ότι ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο στο Γκελεντζίκ, για το οποίο έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι χτίστηκε με κρατικό χρήμα. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την επίσημη θερινή κατοικία του Πούτιν «Μποτσάροφ Ρουτσέι» στο Σότσι.

Μέχρι τη σύλληψη και τη φυλάκισή του ο Λόπιρεφ ήταν ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους ασφαλείας του Ρώσου προέδρου, και είχε φωτογραφηθεί να συνοδεύει τον Πούτιν και τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στη Μόσχα το 2002.

Ο 69χρονος αισθανόταν μια χαρά την περασμένη Κυριακή όταν μίλησε τηλεφωνικά με τον γιο του Αλεξάντερ, όμως τη Δευτέρα άρχισε να νιώθει μεγάλη κόπωση και δυσκολευόταν να μιλήσει και να αναπνεύσει, γράφει η Daily Mail, επικαλούμενη ρωσικά κανάλια στο Telegram.

«Είχε δύσπνοια και η φωνή του ήταν βραχνή» αναφέρει ανάρτηση του καναλιού VChK-OGPU, συγκρίνοντας τα συμπτώματα αυτά με εκείνα που εμφάνιζε ο εχθρός του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, όταν είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης πριν μερικά χρόνια με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσοκ.

Σύμφωνα με τον γιο του Λόπιρεφ, ο πατέρας του μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Σκόπιν, όπου οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν τι συνέβαινε, και κατόπιν σε νοσοκομείο της περιφέρειας Ριαζάν, όπου του είπαν ότι έπασχε από λευχαιμία. Δύο μέρες αργότερα ήταν νεκρός.

Δημοφιλή