«Πανσέληνος της φράουλας» - Η πιο γλυκιά πανσέληνος της χρονιάς

Γλυκό του κουταλιού φράουλα. Αφιερωμένο στο μήνα με την πρώτη πανσέληνο του καλοκαιριού.
.
Photo Credit: Μαρία Καλογεροπούλου
.

Η πανσέληνος του Ιουνίου έχει πάρει διάφορα ονόματα. «Πανσέληνος της Φράουλας», «Πανσέληνος των Ρόδων» και «Πανσέληνο του Μελιού».

Το όνομα «Πανσέληνος των Ρόδων» αποδίδεται στην απαλή κόκκινη απόχρωση που έχει η σελήνη κατά τη διάρκεια του φαινομένου τον μήνα Ιούνιο.

Θεωρείται ως η πιο γλυκιά πανσέληνος του χρόνου μιας και τον Ιούνιο το μέλι είναι ώριμο και έτοιμο να μαζευτεί από τις κυψέλες μετά από την ανθοφορία της Άνοιξης.

Η «Πανσέληνος του Μελιού» (Honey Moon), όπως αλλιώς λέγεται, είναι η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού. Το όνομα αυτό είναι Ευρωπαϊκής προέλευσης όπου ο Ιούνιος είναι κατ’ έθιμο ο μήνας του γάμου.

Ιούνιος: το όνομά του προέρχεται από την θεά Ήρα (Juno, στα λατινικά) προστάτιδα του γάμου. Θα μου πείτε τι σχέση έχει; Είναι ένας απλός συνειρμός και ήθελα να το γράψω γιατί ενδόμυχα μου αρέσει να σκέφτομαι ότι όλα έχουν ελληνικές ρίζες!

By the way, και για να έρθω στο θέμα μας και να συνδέσω το γεγονός των ονομάτων με τις φάσεις της σελήνης και της φύσης, θα θυμίσω ότι στην Ελλάδα ο μήνας Ιούνιος ονομάζεται και “Θεριστής”, ακριβώς γιατί είναι ο μήνας του θέρους.

.
Photo Credit: Μαρία Καλογεροπούλου
.

Κατά την ίδια έννοια έχει προέλθει και το όνομα «Πανσέληνο της Φράουλας», αμερικανικής προέλευσης, καθώς συμπίπτει με την περίοδος συγκομιδής της φράουλας στη βορειοανατολική Αμερική.

Αυτή την εποχή οι φράουλες είναι στα καλύτερά τους, μοσχοβολάνε και αν θες να τις χαίρεσαι όλο το χρόνο μπορείς να τις βάλεις σε βαζάκια φτιάχνοντας μαρμελάδα φράουλα ή γλυκό του κουταλιού!

.
Photo Credit: Μαρία Καλογεροπούλου
.
.
Photo Credit: Μαρία Καλογεροπούλου
.

Το γλυκό κουταλιού φράουλας πάει τέλεια με το καφεδάκι μας, ταιριάζει με γιαούρτι, είναι καταπληκτικό μέσα στο παγωτό φράουλας ή ως συνοδευτικό σε παγωτό βανίλια. Είναι ωραία πινελιά σε γλυκά όπως το ραβανί και το αγαπώ πάνω σε βάφλες ή κρέπες!

Γίνεται πανεύκολα και πολύ γρήγορα, διατηρείται στο βάζο για πολλούς μήνες!

.
Photo Credit: Μαρία Καλογεροπούλου
.

Υλικά

500 γρ. φρέσκες φράουλες
500 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
100 γρ. νερό
200 γρ. σάρκα ξινόμηλου
λεμόνι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Επιλέγουμε φράουλες ώριμες, γερές και ίδιου μεγέθους. Τις πλένουμε καλά και αφαιρούμε τα φύλλα και το κοτσάνι με μυτερό μαχαιράκι. (Δείτε το βίντεο κάτω από το κείμενο). Τοποθετούμε τις φράουλες σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πολτοποιημένο ξινόμηλο και το νερό. Ανακατεύουμε απαλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

.
Photo Credit: Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 2ο: Βράζουμε το μείγμα σε εστία δυνατής έντασης μέχρι να δούμε ότι αφρίζει. Αμέσως, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και αφήνουμε το γλυκό μας να σιγοβράζει για 40 περίπου λεπτά. Με ένα μεγάλο κουτάλι μαζεύουμε τον παχύ αφρό που έχει συγκεντρωθεί στην επιφάνεια γύρω από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Δυναμώνουμε την εστία ώστε να φουσκώσει ο αφρός και αμέσως την ξαναχαμηλώνουμε. Αναδεύουμε την κατσαρόλα να συγκεντρωθεί ο αφρός και μαζεύουμε τα τελευταία απομεινάρια του αγγίζοντας με λίγο χαρτί κουζίνας. Το γλυκό μας είναι έτοιμο, με ωραίο διαυγές ρουμπινί σιρόπι και τις φράουλες ολόκληρες! Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε μερικές σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού.

.
Photo Credit: Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 3ο: Συντήρηση. Μεταφέρουμε το γλυκό, πριν κρυώσει, σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά. Έτσι το γλυκό διατηρείται για πολλούς μήνες εκτός ψυγείου μέχρι να ανοίξουμε το βάζο. Εφόσον ανοίξουμε το βάζο το διατηρούμε στη συντήρηση.

.
Photo Credit: Μαρία Καλογεροπούλου
.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Μπορείτε να διπλασιάσετε την ποσότητα των υλικών. Σας συνιστώ να φτιάχνετε το γλυκό φράουλας σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, διότι έτσι ελέγχετε καλύτερα το βρασμό του και μένουν οι φράουλες ολόκληρες.

  • Μην παραλείψετε να προσθέσετε το νερό στα υλικά. Αν βράσετε αμέσως τις φράουλες με τη ζάχαρη χωρίς προσθήκη νερού, η ζάχαρη θα γίνει από την πρώτη στιγμή καραμέλα και θα καταστραφεί το γλυκό. Εάν δεν θέλετε να προσθέσετε νερό θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε τη διαδικασία παρασκευής της μαρμελάδας φράουλας, όπου αφήνουμε τη ζάχαρη μαζί με τις φράουλες μερικές ώρες ώστε να κατεβάσουν οι φράουλες τα υγρά τους και να υγροποιηθεί η ζάχαρη.

  • Το ξινόμηλο δένει καλύτερα το σιρόπι εξαιτίας τη πηκτίνης που περιέχει. Δεν αλλοιώνει την φραουλένια γεύση του γλυκού μας.

  • Προσοχή. Δεν ανακατεύουμε το γλυκό καθόλου παρά μόνο μία μόνο φορά στην αρχή του βρασμού.

Αναδημοσίευση από magiacook.gr