ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/06/2018 07:31 EEST | Updated 28/06/2018 09:08 EEST

«Youth Empowered»: Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο που προετοιμάζει για την ένταξη στην αγορά εργασίας

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδάκης μιλά στη HuffPost για τις παροχές του προγράμματος και την ανταπόκριση των συμμετεχόντων

Youth Empowered

Το «Youth Empowered», το πρόγραμμα του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στην Ελλάδα, που συνδιοργανώνουν η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola μαζί με μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, γιορτάζει τον πρώτο του χρόνο με τη διεξαγωγή του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου στην Αθήνα.

Από τη Δευτέρα 25 έως την Παρασκευή 29 Ιουνίου, 300 νέοι ηλικίας 18-30 ετών συναντώνται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου για να εφοδιαστούν με γνώσεις, να αποκτήσουν προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες και να προετοιμαστούν για την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας. Οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται από 100 μέντορες και έμπειρα στελέχη από περισσότερες από 23 εταιρείες, ενώ το πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Youth Empowered
Αλέξανδρος Παπαδάκης

«Αφετηρία για να ξεκινήσουμε το #YouthEmpowered αποτελεί ένα παράδοξο που συμβαίνει στην ελληνική αγορά εργασίας. Από τη μια υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας στους ανθρώπους κάτω των 30 ετών και από την άλλη, έξι στους δέκα εργοδότες, δυσκολεύονται να βρουν τα κατάλληλα στελέχη για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας που έχουν», λέει στη HuffPost Greece ο κ. Αλέξανδρος Παπαδάκης, External & Community Affairs Manager στην εταιρεία Coca Cola Τρία Έψιλον.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να γεφυρωθούν οι δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας, με τις δεξιότητες που αποκτά κανείς από το πανεπιστήμιο ή από τις όποιες σπουδές του, κατά τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας».

Εκτός από βασικές γνώσεις οικονομικών, project management, επιχειρηματικό σχεδιασμό, τεχνικές πωλήσεων και διαπραγματεύσεων, το πρόγραμμα εστιάζει και στις δυνατότητες δικτύωσης. Μέσα σε πέντε ημέρες, οι παρευρισκόμενοι στο σεμινάριο διευρύνουν τον κύκλο γνωριμιών τους, καθώς έρχονται σε επικοινωνία με υπεύθυνους επαγγελματίες και εργοδότες της χώρας, εκπληρώνοντας έναν από τους σημαντικότερους στόχους του προγράμματος που είναι να καλυφθούν θέσεις εργασίας, «μέσα από τη δεξαμενή των ανθρώπων που έχουν έρθει στο Youth Empowered».   

«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε 20.000 ανθρώπους μέχρι το 2020 και για εμάς το Youth Empowered αντιπροσωπεύει ένα καινούργιο παραδειγματικό μοντέλο στον τρόπο που υλοποιούμε τα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη διαδικασία και δεν θα θέλαμε να είμαστε μόνοι μας. Θέλουμε να συμπράξουμε με μεγάλες εταιρίες», εξηγεί ο κ. Παπαδάκης.

Στρατηγικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι η METRO AEBE, με στελέχη που λειτουργούν ως μέντορες, η Microsoft στο κομμάτι των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και η εταιρεία Γρηγόρης, με περισσότερους από 2.300 εργαζόμενους στο δυναμικό της που συνεισφέρουν ώστε να καλυφθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. «Οι συνεργασίες αποσκοπούν στο να δώσουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες δικτύωσης και ακόμα περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους της χώρας μας», λέει ο κ. Παπαδάκης.

Youth Empowered

Η σημασία του mentoring

Μια μέθοδος που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος για την απόκτηση επιπλέον προσόντων και βοήθεια όσον αφορά την εύρεση εργασίας, είναι το mentoring.

Στο «Youth Empowered» εφαρμόζεται με επιτυχία. «To mentoring μπορεί να σου δώσει την πραγματική εικόνα για ένα επάγγελμα. Μπορεί να σου μεταφέρει πολύτιμες εμπειρίες από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο χώρο τους για πολλά χρόνια και από ανθρώπους τους οποίους είναι δύσκολο να βρεις», τονίζει ο κ. Παπαδάκης. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δίνει δυνατότητα καθοδήγησης πρακτικών συμβουλών και προσοχής για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία.

Πλατφόρμες και εύρεση εργασίας

Μια από τις δυνατότητες που έχουν οι συμμετέχοντες του προγράμματος, είναι η εγγραφή στο σεμινάριο Office και LinkedIn της SocialInnov και συνεπώς, με την ολοκλήρωσή του, η παραλαβή σχετικής βεβαίωσης παρακολούθησης.

Κατά πόσο βοηθούν όμως αυτά τα δίκτυα τους πιθανούς υποψήφιους για μια θέση σε κάποια επιχείρηση ή τους εργοδότες στην εύρεση του κατάλληλου εργαζομένου;

«Οι πλατφόρμες αυτές είναι δυνατότητες και εργαλεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και που πρακτικά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Άρα είναι μόνο προς όφελος του ανθρώπου ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία εύρεσης εργασίας, να είναι εξοικειωμένος με αυτές και να μπορεί να τις αξιοποιεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.

Επιπλέον, βασικό παράγοντα στην επιλογή του υποψηφίου αποτελεί πλέον και η εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί υπεύθυνοι ανθρωπίνου δυναμικού ενδιαφέρονται και ρωτούν τους ενδιαφερόμενους για την παρουσία τους σε αυτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Εξειδικευμένα στελέχη διδάσκουν αυτές τις τεχνικές για να δώσουν ακόμα περισσότερα εφόδια στους συμμετέχοντες και πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν, ήδη από την πρώτη μέρα».

Youth Empowered

Η ανταπόκριση

Μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους από την έναρξη του προγράμματος περισσότεροι από  4.730 νέοι είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα του youthempowered.gr, ενώ συνολικά 550 νέοι έχουν παρακολουθήσει τα 4 physical trainings του προγράμματος, με το 98% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι βοηθήθηκε ουσιαστικά από το πρόγραμμα. Ένας αριθμός 143 στελεχών της αγοράς έχουν προσφέρει 1.726 εθελοντικές ώρες καθοδήγησης.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το ότι κάθε μέρα μας αξιολογούν. Αξιολογούν τους μέντορες και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Οπότε, είναι ένα πρόγραμμα που θέλει να αυξήσει και την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων, να αισθανθούν ότι μπορούν να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν το καλύτερο για τον εαυτό τους», καταλήγει ο κ. Παπαδάκης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την πλατφόρμα