Ταϊλάνδη: Σχολίασε το φόρεμα της πριγκίπισσας και κινδυνεύει με φυλάκιση

Το μπλε φόρεμα 
Το μπλε φόρεμα 

Τι το θελε και άνοιξε το στόμα της. Τώρα αντιμετωπίζει ακόμη και φυλάκιση.

Ο λόγος για μια δημοφιλής παρουσιάστρια του Youtube στην Ταϊλάνδη που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες γιατί τόλμησε (!) να σχολιάσει αρνητικά ένα φόρεμα στο διαγωνισμό Miss Universe. Και αυτό γιατί δεν ήταν ένα όποιο φόρεμα, αλλά το φόρεμα είχε σχεδιαστεί από την κόρη του βασιλιά της χώρας.

View this post on Instagram

สำหรับชุดราตรีผ้าไหมไทยที่ พระองค์หญิงสิริวัณณวรีฯ ทรงประทานให้ เดมี ลีห์เนล ปีเตอร์ส มิสยูนิเวิร์ส 2017 และ โศภิดา กาญจนรินทร์ มิสยูนิเวิร์สไทยแลนด์ 2018 สวมใส่ในค่ำคืน Thai Night นับเป็นความท้าทายอย่างหนึ่ง โดยได้แรงบันดาลใจมาจากฉลองพระองค์ของสมเด็จพระนางเจ้าสิริกิติ์ พระบรมราชินีนาถ ในรัชกาลที่ 9 รังสรรค์มาในรูปแบบชุดไทยแต่สร้างเสน่ห์ความเป็นสากลได้อย่างพอดิบพอดี โดยเลือกใช้ผ้าไหมเรียบและผ้าไหมแพรวามาผสมผสานแต่เต็มไปด้วยเสน่ห์ที่มีความเป็นไทยอย่างแยบยล #Sirivannavari #SirivannavariBangkok #SirivannavariCouture #2018MissUniverse #MissUniverse #MontreePR @sirivannavari_shop

A post shared by SIRIVANNAVARI BANGKOK OFFICIAL (@sirivannavari_shop) on

Η Wanchaleom Jamneanphol χαρακτήρισε στο Facebook ως «άσχημο» το φόρεμα που σχεδίασε η πριγκίπισσα Sirivannavari Nariratana και φόρεσε στο διαγωνισμό που έγινε στην Ταϊλάνδη η Sophida Kanchanarin, η διαγωνιζόμενη της χώρας. Το σχόλιο κυκλοφόρησε πολύ στο διαδίκτυο και τότε ένας πλούσιος επιχειρηματίας με πολιτικές φιλοδοξίες, ο Kitjanut Chaiyosburana, της έκανε μήνυση.

Αυτό γιατί στην Ταϊλάνδη, η νομοθεσία είναι ιδιαιτέρως αυστηρή αν προσβάλλει κανείς τη μοναρχία της χώρας.

Η πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης Sirivannavari Nariratana
Η πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης Sirivannavari Nariratana

«Δεν μπορώ να δεχτώ πως ένα γνωστό πρόσωπο στον διαδικτυακό κόσμο εξέφρασε αρνητικές θέσεις που επηρεάζουν τη φήμη της χώρας» είπε ο μηνυτής σε δημοσιογράφους, περιγράφοντας την ανάρτηση σαν «ανεύθυνη συμπεριφορά».

Ο νόμος περί προσβολής της μοναρχίας, που είναι σε ισχύ από το 1908, εφαρμόζεται όλο και συχνότερα από τότε που στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ταϊλάνδης με το πραξικόπημα του 2014, με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί αυστηρές ποινές φυλάκισης σε πολλούς ανθρώπους. Οι επικριτές τονίζουν πως ο νόμος χρησιμοποιείται για να περιορίσει την ελευθερία του λόγου ενώ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει την τροποποίηση του. Επίσης στη χώρα εφαρμόζεται ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία για το περιεχόμενο που επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί μέσω ίντερνετ.

Μετά τις κατηγορίες, η Jamneanphol έσβησε το ποστ από το Facebook και ζήτησε συγγνώμη, τονίζοντας πως δεν ήθελε να προσβάλλει τον «υψηλό θεσμό» και πως δεν συνειδητοποίησε τις «συνέπειες των πράξεων της».

Η πριγκίπισσα Nariratana είναι η μοναδική κόρη του βασιλιά Vajiralongkorn και έχει ιδρύσει το δικό της brand ρούχων. Φιγουράρει συχνά σε περιοδικά μόδας όπως η Vogue.

Πηγή: Guardian