ΔΙΕΘΝΕΣ
04/02/2015 18:40 EET | Updated 04/02/2015 18:41 EET

«Διαξιφισμοί» ΥΠΕΞ με Έρογλου για τα περί ύπαρξης δεύτερης κρατικής οντότητας στην Κύπρο

ASSOCIATED PRESS
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου

«Η Αθήνα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για παράδοση μαθημάτων Διεθνούς Δικαίου, ξεκινώντας από τα βασικά και αυτονόητα» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, σε «συστάσεις» του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, προς την Αθήνα, να «μην μπερδεύει τους όρους “κράτος” και “αναγνωρισμένο κράτος”».

Νωρίτερα, ο Έρογλου είχε κατηγορήσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι παραβίασε το Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο υπεγράφη από τον ίδιο και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, πριν από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Έρογλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα κράτος, δείχνει ότι η Αθήνα επιμένει να αγνοεί την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», η οποία δημιουργήθηκε με βάση την ελεύθερη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Ακόμη, «η Ελλάδα ξεχνά ότι το 1963, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν υπό την απειλή των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Παρά την αλλαγή εξουσίας στην Αθήνα, η λογική, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, προστίθεται, «συνιστά στην Αθήνα να μην μπερδεύει τους όρους "κράτος" και "αναγνωρισμένο κράτος"».

Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκοκυπριακή πλευρά υπενθυμίζει στην νέα ελληνική κυβέρνηση «την de facto ύπαρξη μιας εναλλακτικής κρατικής δομής σε ένα κομμάτι της Κύπρου», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Έρογλου.