ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/01/2019 08:19 EET

Ζάεφ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί τη μακεδονική ταυτότητα

ASSOCIATED PRESS

Για «κρυστάλλινη και κατηγορηματική επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας» έκανε λόγο ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας την Τετάρτη στο σκοπιανό κοινοβούλιο- προσθέτοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση».

«Η μακεδονική γλώσσα χρησιμοποιείται σε όλους τους θεσμούς: στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. αγαπητοί βουλευτές η συνταγματική τροποποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος έστειλε μήνυμα ότι αυτή η συμφωνία είναι βήμα βγαλμένο από το παρελθόν μας κι ανοίγει την πόρτα για το μέλλον μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το Euronews.

Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για την έγκριση των σχετικών τροπολογιών για την τροποποίηση του Συντάγματος στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών. Η συζήτηση διεκόπη το απόγευμα, καθώς ο βουλευτής του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος Τόμισλαβ Τούντεβ του Ζάεφ παραιτήθηκε από βουλευτής. Πρόκειται για τον συντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών.

Σκοπιανά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η παραίτηση του βουλευτή έγινε για να αναλάβει επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ από το κυβερνών κόμμα διέρρεαν ότι εξακολουθούν να διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτούνται.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός είπε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Επίσης, πρόσθεσε πως με τη συμφωνία η χώρα του αποκτά ένα ακόμη φίλο στην περιοχή, την Ελλάδα και κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια την «βάραινε» και την οδηγούσε στο τέλμα και στην αβεβαιότητα.

Οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE,το οποίο αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, απέχουν από τη συνεδρίαση αυτή της Βουλής.

Ο αρχηγός του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο «για την τελική πράξη μίας επαίσχυντης διαδικασίας».

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επί των τροπολογιών του Συντάγματος θα συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη.

Sponsored Post