ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/06/2018 23:07 EEST | Updated 07/06/2018 23:07 EEST

Ζάεφ: Παραμένω αισιόδοξος πως το θέμα θα λυθεί σύντομα

Stoyan Nenov / Reuters

Την πεποίθηση πως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα λυθεί σύντομα εξέφρασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, λίγο μετά την ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ.

Ο κ. Ζάεφ απαντώντας στο πότε θα λάβει χώρα η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι ενδεχομένως το τηλεφώνημα θα γίνει από την πλευρά των Σκοπίων, αλλά δεν γνωρίζει την ακριβή μέρα και ώρα.

«Ίσως εμείς να τηλεφωνήσουμε στην Αθήνα και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Δεν θέλω να κάνω νέα σχόλια πέρα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή λέει ότι είμαστε πραγματικά πολύ κοντά, αλλά είναι σημαντικό (η συμφωνία) να είναι μόνιμη και βιώσιμη και να είναι 100% εξασφαλισμένη για τις γενιές που έρχονται, οι οποίες θα οικοδομήσουν αυτή τη φιλία, με τη συμφωνία που ενδεχομένως θα επιτύχουμε. Όπως βλέπετε, εγώ παραμένω αισιόδοξος αν και δεν είναι εύκολο. Είναι ευαίσθητο και πολύ σημαντικό ζήτημα» είπε ο Ζάεφ.

Σημείωσε, ακόμα, ότι θα ήθελε η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λάβει χώρα ακόμα και την Παρασκευή, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει χρόνος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου και την Σύνοδο των Υπουργών που θα προηγηθεί στις 25 και 26 Ιουνίου, τα οποία, όπως είπε, συνιστούν την προθεσμία εξαιτίας της οποίας το θέμα θα πρέπει να λυθεί μία ώρα αρχύτερα.

Tέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως αν υπάρξει συμφωνία στο θέμα του ονόματος, η χώρα θα λάβει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία και θα ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.