ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/11/2018 11:25 EET | Updated 21/11/2018 11:26 EET

Ολόκληρη η κατάθεση αστυνομικού για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου:«Όταν φτάσαμε ήταν αιμόφυρτος και ημιλιπόθυμος»

«Βασική προτεραιότητα τόσο δική μου όσο και των συναδέλφων μου ήταν η υγεία του τραυματία»

Eurokinissi

Καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Διοικητικών Εξετάσεων της ΓΑΔΑ έδωσαν οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια και χειρίστηκαν το περιστατικό με τον Ζακ Κωστόπουλο.

Στο πλαίσιο Διοικητικής Εξέτασης για να διαπιστωθεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία ημέρα και τι δεν έγινε σωστά από την πλευρά της Αστυνομίας, οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν το συμβάν έδωσαν καταθέσεις.

Μία από αυτές από άνδρα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. παρατίθεται αυτούσια:

«Σας αναφέρω ότι την 21η Σεπτεμβρίου εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία δίκυκλης περιπολίας στο κέντρο των Αθηνών. Κατά τις 14.55 λάβαμε σήμα από το κέντρο της Άμεσης Δράσης για ενίσχυση της ομάδας Ζ, σχετικά με ληστεία σε κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος όπου ο δράστης κρατείτο από πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο. Άμεσα μεταβήκαμε στο σημείο όπου και διαπιστώσαμε το φερόμενο ως δράστη αιμόφυρτο έμπροσθεν του καταστήματος και συγκεκριμένα στη σπασμένη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου, βρισκόμενος σε μία ημιλιπόθυμη κατάσταση να κρατά με τα χέρι του το λαιμό του και να φέρει τραύματα πιθανόν από τα σπασμένα γυαλιά στα χέρια και στο κεφάλι του.

Ήδη στο σημείο βρισκόντουσαν συνάδελφοι δικυκλιστές της ομάδας Ζ, καθώς επίσης και διασώστης του ΕΚΑΒ με δίκυκλη μηχανή όπου του παρείχε τις πρώτες βοήθειες. Τότε ο φερόμενος ως δράστης σηκώνει τον κορμό του σώματός του και με μία απότομη κίνηση αρπάζει ένα γυαλί από τη θρυμματισμένη βιτρίνα του καταστήματος γύρω στα 30-40 εκατοστά στρέφοντάς το απειλητικά αρχικά ενάντια στο διασώστη του ΕΚΑΒ μετέπειτα ενάντια των συναδέλφων της ομάδας Ζ ενώ άρχισε να τρέχει κρατώντας το κομμάτι γυαλί και ενάντια των παρακείμενων πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλησίον του κοσμηματοπωλείου, όπου έλαβε χώρα το συμβάν, βρίσκονται δύο καφέ όπου εκείνη την ώρα ήταν γεμάτα με κόσμο. Με ένα γρήγορο υπολογισμό στο χώρο υπήρχαν πάνω από 30 άτομα θαμώνες και περαστικοί όπου παρακολουθούσαν το συμβάν και όπου ο δράστης με τη ξαφνική του αντίδραση να σηκωθεί όρθιος κρατώντας το σπασμένο γυαλί στα χέρια 30-40 εκατοστών και πέφτοντας πάνω στα τραπέζια έθετε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα κάποιον εκ των παρευρισκομένων ή τη δική του.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με τον κίνδυνο το περιστατικό να λάβει ανεξέλεγκτη τροπή καθώς ο φερόμενος ως δράστης ήταν σε τέτοια ψυχική κατάσταση (αμόκ) όπου δεν μπορούσε να σκεφτεί λογικά και ψύχραιμα αφού ήταν εμφανές από την όλη του συμπεριφορά ότι αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχικά προβλήματα και σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα με τις αναγκαίες ενέργειές μας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών που ήταν πέριξ του συμβάντος αλλά και του ίδιου του δράστης καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να τραυματίσει κάποιον από τους πολίτες ή ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό .

Έτσι προχωρήσαμε στον αφοπλισμό από το σπασμένο κομμάτι γυαλί που έφερε ως όπλο στα χέρια του ο φερόμενος ως δράστης και στην άμεση δέσμευσή του. Εντός ολίγων λεπτών έφτασε στο σημείο σταθμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος είχε κληθεί από συναδέλφους της ομάδας Ζ, παρέλαβε τον φερόμενο ως δράστη προκειμένου να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το οποίο εξ’ όσων γνωρίζω συνόδεψαν οι συνάδελφοι της Ζ.

Συνοψίζοντας έχω να σας αναφέρω ως προς τη συνολικά συμπεριφορά μου κατά τη διάρκειας της σύλληψης του Κωστόπουλου Ζαχαρία ότι βασική προτεραιότητα τόσο δική μου όσο και των συναδέλφων μου ήταν η υγεία του τραυματία, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς επίσης και η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας όλων των παρευρισκομένων στο σημείο λόγω της ψυχικής κατάστασης (αμόκ) του φερόμενου ως δράστη».