Ζεστός vs. κρύος καφές: Ποιος είναι καλύτερος για την υγεία μας

Γιατροί και ειδικοί στον καφέ, εξηγούν.
เก่ง กลุ่มใบไม้ / 500px via Getty Images

Η 1η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ και παραγωγοί καφέ, καφετέριες και μπαρίστα σε κάθε γωνιά του κόσμου γιορτάζουν το ρόφημα που όλοι αγαπάμε.

Με αφορμή την Ημέρα, αναδημοσιεύουμε από το αρχείο της HuffPost Greece, έναν οδηγό με τον καλύτερο καφέ για την υγεία μας. Κρύος ή ζεστός;

Τους καλοκαιρινούς μήνες συνηθίζουμε να πίνουμε κρύο καφέ λόγω της υψηλής θερμοκρασίας έξω, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που προτιμούν μια κούπα ζεστο καφέ ανεξαρτήτων καιρικών φαινομένων και διάθεσης.

Κι ενώ φυσικά η πρώτη διαφορά είναι η θερμοκρασία ζεστού - κρύου, υπάρχουν κι άλλες διαφορές και αυτές αφορούν την υγεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα οφέλη του να πίνουμε καφέ είναι πολλά. Η κατανάλωση καφέ βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, «ελέγχει» τον διαβήτη, βελτιώνει την άσκηση και δίνει στον εγκέφαλό μας μια ώθηση. Ερευνα που δημοσιεύτηκε το 2018, δείχνει ότι ο καφές «χαρίζει» και μακροζωία.

Αν προτιμάτε τον κρύο καφέ, ο Δρ Μαχέινταν Γιογκεσγουάραν είπε ότι υπάρχουν περισσότερα οφέλη από τον ζεστό καφέ. Για παράδειγμα, ο κρύος καφές είναι λιγότερο όξινος. «Αυτό το χαρακτηριστικό είναι καλύτερο για το πεπτικό σύστημα, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να νιώσετε πόνο ή άλλη ενόχληση στο στομάχι, όταν θα πιείτε κρύο καφέ». Η λιγότερη οξύτητα έχει θετικές επιπτώσεις και στην στοματική υγιεινή.

Παρόλο που όπως φαίνεται ο κρύος καφές κάνει περισσότερο καλό στην υγεία, υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα και στην κατανάλωση ζεστού καφέ, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Καριν Αντονι. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του κρύου και ζεστού καφέ;

Ο ζεστός καφές:

Εχει περισσότερα αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά στον καφέ «υπόσχονται» λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο, έμφραγμα, ηπατική νόσο, διαβήτη και πρόωρο θάνατο.

«Ανεβάζει» τη διάθεση

«Ενας ζεστός καφές το πρωί, θα σας κάνει να σκεφτείτε θετικά», είπε η Αντονι. Μάλιστα, έρευνα από το 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», αποκάλυψε ότι και μόνο που κρατάμε μια ζεστή κούπα καφέ, αυξάνει τα θετικά και όμορφα συναισθήματα και προς τους συνανθρώπους.

Μειώνει το άγχος

Ερευνα του 2008 πάνω έδειξε ότι το άρωμα του καφέ μπορεί να αλλάξει τη δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων στον εγκέφαλο. Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια εργαστηρίου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν διαφορετικές γονιδιακές εκφράσεις στα ποντίκια που μύρισαν τον καφέ και σε άλλα που δεν τον μύρισαν. Η μυρωδιά του ζεστού καφέ ήταν αρκετή για να μειώσει το άγχος και την κούραση. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταγραφούν τα αποτελέσματα του αρώματος του καφέ, στους ανθρώπους.

Ο κρύος καφές:

Έχει λιγότερη καφεϊνη

Η ποσότητα καφέ διαφέρει σύμφωνα με το μέρος όπου αγοράζετε ή πίνετε τον καφέ. «Μιλώντας γενικά, ο κρύος καφές περιέχει λιγότερη καφεϊνη, γεγονός που είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα για εκείνους που επιθυμούν ένα δεύτερο ποτήρι καφέ, αλλά αισθάνονται ένα τρέμουλο», λέει ο ειδικός στον καφέ, Τζορτναν Κάρτσερ.

Βοηθά στην πρόβλεψη του εμφράγματος

Ο κρύος καφές σας βοηθάει στην πρόβλεψη του εμφράγματος, σύμφωνα με τον δρ. Γιογκεσγουάραν. «Ο κρύος καφές περιέχει καφεϊνη, μαγνήσιο, τριγωνελλίνη που βοηθούν στον έλεγχο και τη σταθερή πίεση».

Πηγή: Bustle