Συνεργασία: Το Α και το Ω στο μπάσκετ

Οι άνθρωποι είμαστε συχνά αναποφάσιστοι, οπότε είναι απαραίτητο να έχουμε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε για να μας "σπρώχνουν". Σ' αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η ουσία της συνεργασίας που αν είναι ποιοτική μας κάνει καλύτερους στη δουλειά μας και καλύτερους ως ανθρώπους.
Eurokinissi

Συνεργασία: η λέξη κλειδί τόσο στον αθλητισμό, όσο και συνολικά στις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στο μπάσκετ, δε, είναι το Α και το Ω, είτε μιλάμε για τη συνεργασία των παικτών στο παρκέ, είτε για τη συνεργασία των παικτών με το προπονητικό τιμ, είτε για τη συνεργασία του ίδιου του τεχνικού τιμ. Και πολλές φορές αυτές οι συνεργασίες κρίνουν το αν μια ομάδα θα πετύχει, θα πλησιάσει ή θα αποτύχει στους στόχους της. Κρίνει δηλαδή το αποτέλεσμα.

Για τη δουλειά του προπονητή είναι πολύ σημαντική η συνεργασία του με τα μέλη του τεχνικού τιμ, τους υπόλοιπους προπονητές και τον γυμναστή, τους ανθρώπους που αποτελούν την ομάδα του. Προσωπικά επιμένω πολύ στο κομμάτι της καλής συνεργασίας, για αυτό και οι επιλογές μου σε πρόσωπα εξαρτώνται από δύο πυλώνες: τον έναν που αφορά την τεχνογνωσία και τον άλλον που έχει να κάνει με τον χαρακτήρα. Οι ομάδες είναι ζωντανοί οργανισμοί που λειτουργούν με ένταση και πίεση στην καθημερινότητα κι από τη μεριά μου θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορώ μέσα από την τριβή να μάθω πράγματα από τους συνεργάτες του. Να υπάρχει, δηλαδή, ένα διαρκές debate, καθότι το μπάσκετ προσφέρεται για αυτό. Γιατί πολλές φορές μέσα από τη διαφωνία βγαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Έχοντας περάσει από το πόστο του assistant coach στην ΑΕΚ, γνωρίζω πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους. Θα πρέπει να λύνουν προβλήματα για να μην φτάνουν στον πρώτο προπονητή, για αυτό και τους δίνω αυτό το δικαίωμα. Μπορεί ο προπονητής να έχει την απόλυτη ευθύνη, αλλά είναι σημαντικό κι ο συνεργάτης να έχει μερίδιο από την ευθύνη, χώρο δράσης, αντικείμενο και μαζί τη δυνατότητα να επιλύει προβλήματα πριν αυτά φτάσουν στον προπονητή. Από τη δική μου εμπειρία μπορώ να πω ότι αυτή η συνεργασία με έχει κάνει πιο πλούσιο ως άνθρωπο.

Οπότε το θέμα της προσωπικότητας είναι πολύ σημαντικό. Θέλω ανθρώπους με ισχυρή προσωπικότητα, αυτή είναι η φιλοσοφία μου και τα πιστεύω μου. Ο ρόλος τους ορισμένες φορές είναι και δύσκολο, γιατί ξαφνικά βρίσκονται ανάμεσα στους παίκτες και τον πρώτο προπονητή. Άρα, είναι απαραίτητο να έχουν το χάρισμα να κρατούν τις ισορροπίες. Δεν πρέπει να γίνονται "κολλητοί" με τους παίκτες, αλλά θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Κι εγώ από τη δική μου πλευρά δεν θέλω ένα απομονωμένο και αποστηρωμένο τεχνικό τιμ, θέλω να υπάρχει μια επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Οπότε η σωστή σχέση με τους παίκτες είναι σημαντική, γνωρίζοντας πάντα ότι υπάρχει μια γραμμή την οποία δεν πρέπει να περάσει ούτε ο assistant coach, ούτε ο παίκτης.

Αναλύοντας το μπάσκετ υπάρχει μια λέξη που τείνει να γίνει κλισέ, η "χημεία". Μόνο που η χημεία δεν αφορά μόνο τους παίκτες, αλλά και τους προπονητές, ειδικά στο υψηλότερο επίπεδο, εκεί όπου ένα staff μπορεί να φτάσει τα 11 ή και τα 12 άτομα. Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήθελα να έχω διαφορετικούς χαρακτήρες, για παράδειγμα κάποιον "σκληρό" που είναι καλός στη δουλειά του και οι παίκτες τον σέβονται αν και δεν είναι κοινωνικός. Δεν μπορεί, όμως, να είναι όλοι έτσι, γιατί υπάρχουν ρόλοι ακόμη και στην επικοινωνία, που θα πρέπει να μοιράζονται. Λόγου χάρη, δεν επιτρέπω σε όλους να έχει επαφές επί προσωπικού με τους παίκτες, αλλά μόνο κάποιον που έχει αυτό το χάρισμα, ώστε να μπορέσει να συζητήσει και προσωπικά ζητήματα, προς όφελος πάντα της ομάδας. Δεν είναι όλοι καλοί σ' αυτό. Οπότε είναι σημαντικό για τον πρώτο προπονητή όπως μοιράζει ρόλους και στους παίκτες, να μοιράσει ρόλους και στους συνεργάτες.

Η σημασία που δίνω στο κομμάτι των σχέσεων και της συνεργασίας φάνηκε και φέτος το καλοκαίρι, όταν επέλεξα στην Εθνική ομάδα ανθρώπους που ξέρω πολλά χρόνια. Με τους περισσότερους συνεργαστήκαμε στην ΑΕΚ από το 2003 ως το 2005 και μετά ακολούθησε ο καθένας διαφορετική διαδρομή. Είναι άνθρωποι που με ξέρουν καλά και τους ξέρω καλά κι αυτό λειτούργησε θετικά σε δύο πράγματα: το πρώτοήταν η λειτουργία της ομάδας και το δεύτερο ήταν ότι δεν χάσαμε χρόνο, κάτι πολύ σημαντικό διότι στην Εθνική ομάδα ο χρόνος προετοιμασίας είναι περιορισμένος. Οπότε δεν έχεις τόσο μεγάλο χρονικά διάστημα για να γνωρίσεις έναν συνεργάτη. Θεωρώ ότι η επιλογή των συνεργατών ήταν από τα κλειδιά για να βγάλουμε προς έξω μια πολύ καλή εικόνα ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Πιστεύω πολύ σ' αυτούς. Τόσο πολύ που έχω απορρίψει ομάδες επειδή δεν δέχτηκαν τους συνεργάτες. Συγκεκριμένα την εθνική ομάδα της Ρωσίας, σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την καριέρα μου. Όταν έγινε το απρόοπτο και παραιτήθηκε ο πρόεδρος η νέα διοίκηση απέλυσε τρεις συνεργάτες μου, χωρίς να με ρωτήσει. Έτσι πήρα την απόφαση να αποχωρήσω, παρά τις μεγάλες οικονομικές απολαβές που θα εξασφάλιζαν το μέλλον μου.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να καταλήξω στο ότι οτιδήποτε κάνει κάποιος στη ζωή του απαιτεί τη συνεργασία. Κανείς δεν θα γεννηθεί, δεν θα ζήσει και δεν θα πεθάνει μόνος του. Αντίθετα θα πρέπει να συνεργαστεί: να συμβιώσει με έναν άνθρωπο, να δουλέψει με άλλα άτομα στη δουλειά του, ή να κάνει ένα χόμπι. Οπότε είναι σημαντικό να θέλει να συνεργαστεί, να το κάνει με χαρά και να περνάει καλά. Η συνεργασία είναι από τα καθοριστικά στοιχεία ώστε μια ομάδα, μια εταιρία, ένα γκρουπ ανθρώπων να φτάσει στον στόχο ή κοντά στον στόχο. Αντίθετα μια κακή συνεργασία ή η κακή χημεία, φέρνει αντίστοιχα κακό αποτέλεσμα. Το έχω ζήσει αυτό και το προσυπογράφω. Είναι πολύ όμορφο να μπορέσεις να μοιραστείς με τους άλλους ανθρώπους τις αρχές σου, τα ιδεώδη σου και παράλληλα να κερδίσεις κι εσύ από αυτούς. Μέσα από τη συνεργασία θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος, πιο έτοιμος, πιο αποφασιστικός. Αρκετές φορές στην καριέρα μου σε στιγμές αμφιβολίας κάποιος από τους συνεργάτες μου μου έδωσε την επιβεβαίωση και την ώθηση. Οι άνθρωποι είμαστε συχνά αναποφάσιστοι, οπότε είναι απαραίτητο να έχουμε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε για να μας "σπρώχνουν". Σ' αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η ουσία της συνεργασίας που αν είναι ποιοτική μας κάνει καλύτερους στη δουλειά μας και καλύτερους ως ανθρώπους.

Δημοφιλή