Το στοίχημα της επόμενης μέρας και η ευθύνη του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός καλείται πλέον προσωπικά και φέρει την ευθύνη, την επόμενη ημέρα να ενώσει ξανά τον ελληνικό λαό, να καταφέρει διπλωματικά να κρατήσει τις κατάλληλες αποστάσεις τόσο από τον ευρωπαϊκό όσο και τον αμερικανικό παράγοντα και να προσπαθήσει να επιδιώξει ει δυνατόν πιο άμεσα συμφωνία με την Ευρώπη.
ANDREAS SOLARO via Getty Images

Οι τελευταίες ημέρες - από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε στην ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, έως και σήμερα λίγες ώρες πριν τα τελικά αποτελέσματα αυτού - ήταν δύσκολες, για όλους μας.

Δοκιμάστηκαν οι αντοχές του πολιτικού μας συστήματος, δοκιμάστηκαν οι ίδιοι μας οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα που ανήκουν . Δοκιμάστηκαν όμως και οι πολίτες με την καθημερινότητά τους να αλλάζει εντός 48 ωρών και να ετοιμάζεται και πάλι να αλλάξει εκ νέου σε 48 ώρες. Δοκιμάστηκε επίσης και η στάση των εταίρων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, ενώ το ιδιότυπο αυτό stress test πέρασαν και οι διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας.

Στο παρά πέντε μίας διαπραγμάτευσης, η οποία άρχισε λίγο μετά τα τέλη Ιανουαρίου, επιλέχθηκε μία πολιτική εθνικού διχασμού, σε μία κοινωνία η οποία είχε ήδη δοκιμαστεί στα πέντε χρόνια μνημονίων. Πλέον τώρα η ελληνική κοινωνία επωμίζεται να σηκώσει και το βάρος της ευθύνης, του «ναι» ή του «όχι», που θα καθορίσει το μέλλον της.

Η πολιτική απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ανήκει στον πρωθυπουργό και χωρίζει στα δύο τη χώρα. Το στοίχημα για την επόμενη ημέρα είναι ο Αλέξης Τσίπρας να διαχειριστεί αυτή την πολιτική της ρήξης, προς όφελος του ελληνικού λαού. Ο ίδιος είτε επικρατήσει το «ναι» είτε το «όχι» δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και τη διγλωσσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν αναφέρθηκε ποτέ στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς επέμενε να φέρνει στο τραπέζι προτάσεις με υφεσιακά μέτρα. Πλέον λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα, το ΔΝΤ, επέλεξε να δημοσιοποιήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, χωρίς να δοθούν απαντήσεις, γιατί τόσους μήνες «αράχνιαζε» σε κάποιο συρτάρι.

Το αδιέξοδο το οποίο είχε προηγηθεί στις διαβουλεύσεις Αθήνας - εταίρων ο αμερικανικός παράγοντας έδειξε να καταφέρνει να το εκμεταλλεύεται μέσω πολιτικών δηλώσεων- παροτρύνσεων για την επίτευξη βημάτων προόδου ώστε οι δύο πλευρές να συγκλίνουν και να επιτευχθεί συμφωνία.

Έως και την τελευταία στιγμή, ακούγεται έντονα ότι στην περίπτωση επικράτησης του «όχι» θα υπάρξει ηχηρή παρέμβαση από πλευράς Λευκού Οίκου για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πλέον προτείνει κούρεμα 30% του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα γίνει δεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους και το πιθανό είναι να οδηγηθούμε εκ νέου σε ένα νέο αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός καλείται πλέον προσωπικά και φέρει την ευθύνη, την επόμενη ημέρα να ενώσει ξανά τον ελληνικό λαό, να καταφέρει διπλωματικά να κρατήσει τις κατάλληλες αποστάσεις τόσο από τον ευρωπαϊκό όσο και τον αμερικανικό παράγοντα και να προσπαθήσει να επιδιώξει ει δυνατόν πιο άμεσα συμφωνία με την Ευρώπη. Κάτι άλλωστε, για το οποίο έχει δεσμευτεί ο ίδιος προσωπικά επαναλαμβάνοντας ότι 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, ακόμα και με «ΟΧΙ», θα υπάρχει συμφωνία.

Δημοφιλή