The Blog

Πώς να προστατεύσετε το παιδί σας από το κρυολόγημα και τη γρίπη

Γνωρίζουμε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να κρατήσετε τον μικρό ασθενή τόσες ημέρες στο σπίτι. Προσπαθήστε όμως να παραμείνει το παιδί στον χώρο του τουλάχιστον τις πρώτες τρεις μέρες. Ο κίνδυνος μετάδοσης στα άλλα παιδιά είναι υπαρκτός. Επιπροσθέτως βοηθάτε έτσι τα παιδιά που θα μείνουν σπίτι μαζί σας να δυναμώσουν την άμυνά τους και την αντίσταση χωρίς τον κίνδυνο των επιπλοκών (βρογχίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα ). Η μετάδοση και των δύο οφείλεται σε ήδη προσβεβλημένα άτομα, με το φτέρνισμα, όπου σταγονίδια εκτοξεύονται με τον βήχα, με την ομιλία, ακόμη με την χειραψία. Οι κλειστοί χώροι δημιουργούν τις πιο κατάλληλες συνθήκες μετάδοσης.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Άραγε τι φταίει;

Σε τι οφείλεται;

Υπάρχει τρόπος προφύλαξης, προληπτικά μέτρα ίσως που θα ενισχύσουν την άμυνα και την αντίσταση του οργανισμού του παιδιού;

Πώς γίνεται η μετάδοση;

Ποια η διαφορά γρίπης και κρυολογήματος;

Επηρεάζει καθόλου αυτή την κατάσταση, το ντύσιμο του παιδιού, η διατροφή του και η ψυχολογία του;

Πότε πρέπει να δίνεται αντιβίωση;

Τελικά το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει;

Αν και τα αρχικά συμπτώματα φαίνεται να μη διαφέρουν ας προσπαθήσουμε να τα ταξινομήσουμε και να τα διαφοροποιήσουμε όσο μπορούμε.

Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ρινιοί -150 τύποι θεωρούνται ένοχοι-)

Η είσοδος του ιού γίνεται από την αναπνευστική δίοδο (μύτη - στόμα - φάρυγγας), προκαλώντας φλεγμονή με τα εξής συμπτώματα:

1. Κακοδιαθεσία.

2. Συνάχι ή βουλωμένη μύτη.

3. Πονόλαιμος - φτερνίσματα -πυρετός.

4. Βήχας - δακρύρροια (μάτια που τρέχουν).

5. Μυαλγίες (πόνος στους μύες).

Εδώ δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τα συμπτώματα ενδέχεται να διαρκέσουν από 3 μέρες εως το πολύ 1 εβδομάδα.

Η γρίπη οφείλεται στον ιό της γρίπης (τρείς τύποι A,B,C) με παρόμοια συμπτώματα:

Συνάχι, καταρροή, πονόλαιμος , πυρετός- υψηλός κάποιες φορές- και ρίγη, πόνοι στο σώμα. Ανάλογα με την περίπτωση κάποιες φορές διάρροια, εμετοί, ναυτία ή ακόμα έντονος πονοκέφαλος ή και φωτοφοβία.

Η διάρκεια της είναι περίπου 3-4 μέρες εάν δεν υπάρξουν άλλες επιπλοκές όπως μια δευτερογενής μόλυνση (ωτίτιδα, πνευμονία, βρογχίτιδα) όπου η διάρκεια παράτασης μεγαλώνει σε δέκα μέρες.

Η διάρκεια της είναι από 3 έως 10 ημέρες.

Γνωρίζουμε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να κρατήσετε τον μικρό ασθενή τόσες ημέρες στο σπίτι. Προσπαθήστε όμως να παραμείνει το παιδί στον χώρο του τουλάχιστον τις πρώτες τρεις μέρες. Ο κίνδυνος μετάδοσης στα άλλα παιδιά είναι υπαρκτός.

Επιπροσθέτως βοηθάτε έτσι τα παιδιά που θα μείνουν σπίτι μαζί σας να δυναμώσουν την άμυνά τους και την αντίσταση χωρίς τον κίνδυνο των επιπλοκών (βρογχίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα ).

Η μετάδοση και των δύο οφείλεται σε ήδη προσβεβλημένα άτομα, με το φτέρνισμα, όπου σταγονίδια εκτοξεύονται με τον βήχα, με την ομιλία, ακόμη με την χειραψία.

Οι κλειστοί χώροι δημιουργούν τις πιο κατάλληλες συνθήκες μετάδοσης. Τα παιδιά, τη σχολική περίοδο ιδιαίτερα, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω του περιορισμένου περιβάλλοντος που κινούνται. Οι αλλαγές του καιρού επίσης ευθύνονται για το ίδιο θέμα.

Στην πρόληψη ή μείωση των κρουσμάτων παίζει πρωτεύοντα ρόλο ο τακτικός και σωστός αερισμός των χώρων και γενικά η τήρηση των κανόνων υγιεινή στο σχολείο και όχι μόνο.

Αντιμετώπιση - Οδηγίες - Μέτρα

1. Αντιπυρετικά - αναλγητικά, για την αντιμετώπιση του πυρετού και των μυαλγιών.

2. Φυσιολογικός ορός για τη βουλωμένη μύτη.

3. Αρκετή υγρασία στο δωμάτιο (υγραντήρας) μια και η ξερή ατμόσφαιρα ερεθίζει.

4. Πολλά υγρά στον μικρό ασθενή. Ζεστά ροφήματα για τον πονόλαιμο. Φρέσκοι χυμοί.

5. Πιο άνετη αναπνοή με ανασηκωμένο το στρώμα του.

6. Βαζελίνη ή Νivea, για την ανακούφιση και αποφυγή ερεθισμών της μύτης.

7. Καμφορά ή αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για ευκολότερη αναπνοή.

8. Αποσυμφορητικές σταγόνες από τη μύτη (με εντολή παιδιάτρου, συνήθως πριν το φαγητό και τον ύπνο για λίγες μέρες.

9. Προσοχή στη χορήγηση αντιβίωσης (πάντα με την συνταγή του παιδιάτρου σας). Επισκεφτείτε τον με την πρώτη ευκαιρία.

10. Μητέρες προσέξτε το ντύσιμο του παιδιού σας. Όχι βαριά ρούχα. Προφυλάξτε το από το κρύο αλλά με τα απαραίτητα. Όταν είναι ιδρωμένο φροντίστε να αλλάζει το φανελάκι του βάζοντας ένα δεύτερο στην τσάντα του.

11. Μάθετε τα παιδιά σας να βάζουν το χέρι στο στόμα τους όταν φτερνίζονται ή βήχουν και εκπαιδεύστε τα να πετούν τα βρώμικα χαρτομάντιλα.

12. Δυναμωτικά- μαγειρεμένα στο σπίτι, γεύματα είναι ό,τι χρειάζεται για να πάρει δυνάμεις.

Ο ρόλος του αντιγριπικού εμβολίου

Δεν κρίνεται απαραίτητος στα υγιή παιδιά, αλλά σε ειδικές ομάδες όπως:

Σε παιδιά με καρδιοπάθειες, με πνευμονικές παθήσεις( ινοκυστική), με ανοσοκαταστολή (λευχαιμία, AIDS, καρκίνο) και με σακχαρώδη διαβήτη. Πάραυτα επικρατεί η τάση να γίνεται το εμβόλιο προαιρετικά σε παιδιά, μετά από έντονη επιθυμία των γονέων τους.

Όλων μας επιθυμία είναι ο φετινός χειμώνας να είναι όσο γίνεται ήπιος, όπως και τα κρυολογήματα που θα τον συνοδεύουν. Μαζί με τις ιατρικές υποδείξεις που θα ακολουθήσει το μικρό βλαστάρι σας, ας το οπλίσουμε και με ψυχολογική στήριξη.

Εκτός από το καθαρό δωμάτιο, τη σωστή διατροφή του, τα πολλά υγρά, τυχόν φάρμακα και τον φυσιολογικό ορό, ας κάνουμε τον λιλιπούτειο ασθενή να αισθανθεί και ασφαλής, να του πούμε πόσο πολύ τον αγαπάμε, να του χαρίσουμε αγκαλιές για να βρει και αυτός πιο πολύ τη δύναμη να καταπολεμήσει την όποια ασθένεια του. Ένα παραμύθι, ένα παιγνίδι, η ουσιαστική παρουσία μας και μόνο κοντά του θα το βοηθήσει να αναρρώσει πραγματικά γρηγορότερα και κυρίως χωρίς άγχος.