ΤΟ BLOG
14/01/2016 06:35 EET | Updated 14/01/2017 07:12 EET

Στενεύουν τα περάσματα...

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τείνει να διαμορφωθεί ενδεχομένως ένα σκηνικό «κυπροποίησης» της πολιτικής ζωής. Από τη μια ένας ΣΥΡΙΖΑ εν είδη ΑΚΕΛ, με Αριστερή ρητορική και αλλοπρόσαλλη πρακτική και από την άλλη η ΝΔ σε ρόλο ανάλογο του ΔΗΣΥ. Και στη μέση κάτι πολιτικώς αδιάφορα ψιλολόγια. Ιδού ο νέος για την ώρα χαμηλός δικομματισμός που θα ενισχύεται, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο μοιάζουν αδύναμες να αντιδράσουν. Τα περί διάσπασης της ΝΔ ή κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευσεβείς πόθοι και σε κάθε περίπτωση συνιστούν παθητική πολιτική στρατηγική.

JORGE GUERRERO via Getty Images

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ βάλλοντας με σαφήνεια κατά του λαϊκισμού, κατά του πελατειακού κράτους και υπέρ της προτεραιότητας στην ιδιωτική οικονομία έναντι του κρατισμού. Απευθύνεται έτσι σε ένα ακροατήριο πέραν του κόμματός του. Με δεδομένο τον εντός ορίων της Ν.Δ κόσμο της δεξιάς και της κεντροδεξιάς, επιχειρεί να συσπειρώσει τον ευρύτερο φιλελεύθερο χώρο, δυνητικά διεμβολίζει ένα μέρος του κοινού στο οποίο απευθύνεται το Ποτάμι και ελκύει κάμποσους από την κεντροαριστερά ως εφικτή εναλλακτική λύση απέναντι στο εθνολαϊκιστικό κυβερνητικό μπλόκ.

Από την άλλη πλευρά, του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, νυν Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, τάχθηκε δημόσια υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και κατά του κρατισμού, χαρακτηρίζοντας αφέλειες τα περί πωλήσεως των ασημικών, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στην Αυγή, τοποθετήθηκε υπέρ μιας κοινωνικής συμμαχίας στη μεταμνημονιακή Ελλάδα γιατί το δίλημμα είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ρεβανσιστική δεξιά.

Ο πρώτος, ο κ. Πιτσιόρλας, φροντίζει για το άνοιγμα στον κόσμο της εκσυγχρονιστικής μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς. Ο δεύτερος, ο κ. Δραγασάκης, για το άνοιγμα στον κόσμο του λαϊκότερου ΠΑΣΟΚ με τα σκληρότερα αντιδεξιά αντανακλαστικά. Αφού πήραν ό,τι ήταν να πάρουν με τον Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς που μετεξελίχθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ, τώρα μετακινούν το εκκρεμές προς την άλλη κατεύθυνση.

Είναι πλέον φανερό ότι και οι δύο πλευρές, Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο διάστημα θα επελαύνουν και θα επιχειρούν να αλώσουν τον χώρο του ριζοσπαστικού κέντρου και της κεντροαριστεράς, το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ).

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τείνει να διαμορφωθεί ενδεχομένως ένα σκηνικό «κυπροποίησης» της πολιτικής ζωής.

Από τη μια ένας ΣΥΡΙΖΑ εν είδει ΑΚΕΛ, με Αριστερή ρητορική και αλλοπρόσαλλη πρακτική και από την άλλη η ΝΔ σε ρόλο ανάλογο του ΔΗΣΥ. Και στη μέση κάτι πολιτικώς αδιάφορα ψιλολόγια. Ιδού ο νέος για την ώρα χαμηλός δικομματισμός που θα ενισχύεται, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο μοιάζουν αδύναμες να αντιδράσουν. Τα περί διάσπασης της ΝΔ ή κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευσεβείς πόθοι και σε κάθε περίπτωση συνιστούν παθητική πολιτική στρατηγική.

Ο χώρος του ριζοσπαστικού κέντρου και της κεντροαριστεράς κινδυνεύει να μετατραπεί σε πολιτικό φάντασμα. Στον ορίζοντα δεν φαίνεται καμιά σοβαρή πρωτοβουλία ικανή να ανακόψει αυτή την πορεία ώστε να διασωθεί και να μην επιτρέψει τη γιγάντωση ενός νέου δικομματισμού προσώρας χαμηλού. Τα περάσματα στενεύουν.