ΤΟ BLOG
15/06/2016 07:34 EEST | Updated 16/06/2017 08:12 EEST

Γέφυρα - ποιοι ειδήμονες

Η δολοφονία ενός παιδιού από ένα άλλο παιδί δεν είναι ούτε τόσο αθώα (όσο μερικοί ψυχολογίζοντες διατείνονται), ούτε τόσο ένοχη (όσο κάποιοι ηθικοπανικόβλητοι καταγγέλλουν). Είναι αυτό που δείχνει ότι είναι. Ενα πρωτόγνωρο στην Ελλάδα έγκλημα που χρειάζεται ανάλυση βάθους κι όχι επιπόλαιες κι εν μέρει επικίνδυνες τηλεοπτικές προσεγγίσεις. Η νομοθεσία για τους ανήλικους πρέπει να παραμείνει επιεικής ως προς τους παραβάτες αλλά να βρει ασφαλιστικές δικλείδες για τέτοιου τύπου εγκλήματα. Το πρόσφατο έγκλημα πρέπει ν'αποτελέσει μία Γέφυρα ανάμεσα στους τάχατες ανησυχούντες (απ'τα δεξιά) και τους δήθεν ιδεολογικοποιούντες (απ' τ' αριστερά).

EUROKINISSI/Αρχείου

Σήμερα έμαθα κάτι.

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν

να είσαι χειρότερος απ' αυτούς

Γεωργία Δογαντζή, Σήμερα έμαθα κάτι


1. Το ελληνικό σχολείο δε γεννάει εγκλήματα και δεν «εκπαιδεύει» εγκληματίες.

2. Ο σχολικός εκφοβισμός δε βρίσκεται σε άμεση/ευθεία σχέση με πράξεις ακραίας βίας.

3. Η δολοφονία ενός παιδιού από ένα άλλο παιδί δεν είναι ούτε τόσο αθώα (όσο μερικοί ψυχολογίζοντες διατείνονται), ούτε τόσο ένοχη (όσο κάποιοι ηθικοπανικόβλητοι καταγγέλλουν). Είναι αυτό που δείχνει ότι είναι. Ένα πρωτόγνωρο στην Ελλάδα έγκλημα που χρειάζεται ανάλυση βάθους κι όχι επιπόλαιες κι εν μέρει επικίνδυνες τηλεοπτικές προσεγγίσεις.

4. Η νομοθεσία για τους ανήλικους πρέπει να παραμείνει επιεικής ως προς τους παραβάτες αλλά να βρει ασφαλιστικές δικλείδες για τέτοιου τύπου εγκλήματα.

5. Το πρόσφατο έγκλημα πρέπει ν'αποτελέσει μία Γέφυρα ανάμεσα στους τάχατες ανησυχούντες (απ'τα δεξιά) και τους δήθεν ιδεολογικοποιούντες (απ' τ' αριστερά).

Οι εγκληματολόγοι, ως επιστήμονες της πρόληψης και της κατανόησης είναι εδώ για να δείξουν το δρόμο της έρευνας, του αναστοχασμού και της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής, πέρα από κοτρώνες και κορώνες.

ΥΓ. Ωφελεί και δε βλάπτει να νοιαζόμαστε περισσότερο για το παιδί του γείτονα.