ΤΟ BLOG
10/05/2016 18:26 EEST | Updated 11/05/2017 08:12 EEST

Τεράστιο το κόστος του αριστερού λαϊκισμού

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του κυριάρχησαν πολιτικά υποσχόμενοι τη ματαίωση μέτρων 1,2 δισ. ευρώ για να βγάλουν στη συνέχεια στον ελληνικό λαό, έναν λογαριασμό ύψους 12 δισ. ευρώ. Αυτό τα λέει όλα για το κόστος του αριστερού λαϊκισμού. Το ερώτημα είναι αν το πάθημα έγινε μάθημα για τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του και το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

ARIS MESSINIS via Getty Images

Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τη δυνατότητα που του πρόσφερε η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Βασικό αίτημα του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του ήταν η ματαίωση μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ - το λεγόμενο mail Χαρδούβελη - με το οποίο θα ολοκληρώναμε τις υποχρεώσεις μας και θα βγαίναμε από το δεύτερο μνημόνιο, στα τέλη του 2014, αρχές του 2015.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωνε το αίτημα για άμεσο τερματισμό του μνημονίου με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο στηριζόταν σε ετήσιες παροχές και μειώσεις φόρων ύψους 12 δισ. ευρώ.

Δεκαπέντε μήνες αργότερα οι πολίτες διαπιστώνουν το κόστος του αριστερού λαϊκισμού

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 (για να αποτρέψει το Grexit εξαιτίας των αποτυχημένων πειραμάτων Τσίπρα-Βαρουφάκη), τα νέα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες (και τα περισσότερα ψηφίστηκαν στη Βουλή) και τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ (που είναι πιθανό να εφαρμοστούν στην πορεία προς το 2018), ανέρχονται σε περισσότερα από 12 δισ. ευρώ και είναι υπερδεκαπλάσια του mail Χαρδούβελη, το οποίο μετατράπηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του κυριάρχησαν πολιτικά υποσχόμενοι τη ματαίωση μέτρων 1,2 δισ. ευρώ για να βγάλουν στη συνέχεια στον ελληνικό λαό, έναν λογαριασμό ύψους 12 δισ. ευρώ.

Αυτό τα λέει όλα για το κόστος του αριστερού λαϊκισμού. Το ερώτημα είναι αν το πάθημα έγινε μάθημα για τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του και το ίδιο το πολιτικό σύστημα.