Τα παράδοξα του double score

Η δημοσκοπική και πολιτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια αξιοπερίεργη κατάσταση. Από τη μια η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επειδή φοβάται ότι η ανακοίνωση των νέων μέτρων μπορεί να προκαλέσει νέα συρρίκνωση της εκλογικής και κοινωνικής της βάσης. Από την άλλη θέλει να αποφύγει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές εκτιμώντας ότι θα σημάνουν τη μεγάλη ήττα, ίσως και τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.
sooc

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι πλέον υπερδιπλάσιο του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ συσπειρώνει τις δυνάμεις της και διευρύνεται σιγά σιγά σε άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά ο συσχετισμός δυνάμεων διαμορφώνεται κυρίως από την εντυπωσιακή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκοπική και πολιτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια αξιοπερίεργη κατάσταση. Από τη μια η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επειδή φοβάται ότι η ανακοίνωση των νέων μέτρων μπορεί να προκαλέσει νέα συρρίκνωση της εκλογικής και κοινωνικής της βάσης. Από την άλλη θέλει να αποφύγει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές εκτιμώντας ότι θα σημάνουν τη μεγάλη ήττα ίσως και τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε μια ιδιόμορφη κυβερνητική στασιμότητα με πιθανότερο τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου του 2017, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Φεβρουάριο του 2016.

Είναι τόσο μεγάλη η πολιτική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε πλέον η βασική φιλοδοξία της ηγεσίας του είναι να παρασύρει και τη ΝΔ σε αυτήν.

Η μεγάλη καθυστέρηση δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία και ανεβάζει το κόστος της προσαρμογής. Οι θυσίες του ελληνικού λαού κινδυνεύουν να πάνε για μια ακόμη φορά χαμένες.

Το παράδοξο για τη ΝΔ είναι ότι ενώ φαίνεται να επιβραβεύεται από τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες της ηγεσίας Μητσοτάκη και να αυξάνει συνεχώς τη διαφορά της από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά την αποδυνάμωση του πολιτικού αντιπάλου της. Ο τελευταίος προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο σε βάρος της οικονομίας, ενώ θα επιχειρήσει την τελική συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές μέσα από τον ετεροχρονισμό συγκεκριμένων πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα προγραμματιστούν σκόπιμα για την επόμενη τετραετία. Είναι τόσο μεγάλη η πολιτική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε πλέον η βασική φιλοδοξία της ηγεσίας του είναι να παρασύρει και τη ΝΔ σε αυτήν.

Δημοφιλή