Μετά από 40 χρόνια, η Δανία εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της πυρηνικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Λάρς Άαγκααρντ πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής σε μια χώρα που έχει δώσει προτεραιότητα στην μετάβαση στην πράσινη ενέργεια μέσω της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Η κυβέρνηση θα αναλύσει τα πιθανά οφέλη των νέων τεχνολογιών της πυρηνικής ενέργειας, με μια έκθεση που αναμένεται να δώσει το επόμενο διάστημα στη δημοσιότητα.
«Υπάρχει μια εξέλιξη σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας και αφορά τους μικρούς, αρθρωτούς αντιδραστήρες», δήλωσε ο Άαγκααρντ.
«Αλλά δεν αρκεί το γεγονός ότι έχουν δυναμικό. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τι σημαίνει για την δανέζικη κοινωνία αν θέλουμε να επιτρέψουμε αυτές τις τεχνολογίες», υποστήριξε λέγοντας ότι η επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια δεν αφορά τις παραδοσιακές τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας, που απαγορεύτηκαν το 1985.
«Συνεχίζουμε την ενεργειακή πολιτική που ακολουθούμε εδώ και πολλά χρόνια στη Δανία. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι ο φθηνότερος και ταχύτερος τρόπος για την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Άαγκααρντ.
Το 2005, οι Δανοί πανηγύρισαν όταν η γειτονική Σουηδία έκλεισε τον πυρηνικό αντιδραστήρα Barseback 2, που βρίσκεται κοντά στην Κοπεγχάγη, ακριβώς απέναντι από το στενό Oresund.
Ενώ η Σουηδία έχει κλείσει περισσότερους από τους πυρηνικούς σταθμούς της την τελευταία δεκαετία, η σημερινή κυβέρνηση τηρεί μια σταθερά φιλοπυρηνική στάση και επιδιώκει να κατασκευάσει νέου αντιδραστήρες.