Ως στρατηγικής- εθνικής σημασίας χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, το μεταλλευτικό έργο των Σκουριών η Έρικα Ξηρουχάκη, διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων για την ελληνική δραστηριότητα της Eldorado Gold, μιλώντας στη HuffPost Greece στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αναφερόμενη στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης περί στρατηγικών πρώτων υλών, που έχει φέρει τα ορυκτά στο προσκήνιο, η κ. Ξηρουχάκη υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό ορυκτό πλούτο, με κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, αργύρου και βασικών μετάλλων. Επισημαίνει, επίσης, ότι η Ευρώπη πλέον έχει αντιληφθεί πως η αυτάρκειά της σε πρώτες ύλες πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Advertisement
Advertisement

 

«Η Ελλάδα ψηλότερα στον ευρωπαϊκό μεταλλευτικό χάρτη»

Σε αυτό το πλαίσιο στέκεται στη σημασία του έργου των Σκουριών (όπου έχει επανεκκινηθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, με στόχο εμπορική παραγωγή το 2026), σημειώνοντας πως θα φέρει την Ελλάδα πιο ψηλά και στον ευρωπαϊκό μεταλλευτικό χάρτη χάρη στον χαλκό (κρίσιμης και στρατηγικής σημασίας μέταλλο) που θα εξορύσσεται εκεί πέραν του χρυσού,  ενώ για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπου εξορύσσονται χρυσός, άργυρος, μόλυβδος και ψευδάργυρος, τονίζει ότι βρίσκεται σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ως προς το μέγεθος της επένδυσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, η κυρία Ξηρουχάκη σημειώνει ότι πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας άμεση ξένη επένδυση, που απασχολεί σήμερα 2.500 εργαζόμενους, στην πλειονότητα από τον Δήμο Αριστοτέλη.

Επικαλούμενη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, προβλέπει ότι οι θέσεις εργασίας θα πολλαπλασιαστούν, φτάνοντας τις 8.600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην 20ετία: «Είμαστε ο σημαντικότερος εργοδότης στην περιοχή, με μισθούς που ξεπερνούν το τριπλάσιο του εθνικού μέσου όρου» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα θέματα κοινωνικής αποδοχής που έχουν υπάρξει στο παρελθόν, επισημαίνει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από πλευράς της Ελληνικός Χρυσός ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να είναι ενημερωμένοι για τα έργα της και να συμμετέχουν ενεργά. Τονίζει πως η εταιρεία έχει θεσπίσει κανάλια διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας σημαντικά τις σχέσεις εμπιστοσύνης και εγκαθιδρύοντας συστηματικό διάλογο και τρόπους με τους οποίους δίνεται η δυνατότητα για επαφή με την εταιρεία, ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως οι ίδιοι οι πολίτες διαπιστώνουν την αξία της επένδυσης στην καθημερινότητά τους, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ την επόμενη 20ετία η επένδυση σε ετήσια βάση θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας 550 εκατ. ευρώ, με 300 εκατ. τοπικά, στον Δήμο Αριστοτέλη. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί και το πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων της εταιρείας, ύψους 80 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας, που περιλαμβάνει αναπτυξιακά έργα και προγράμματα στον Δήμο Αριστοτέλη. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, η εκπαίδευση και το περιβάλλον.

Advertisement

 

Νέα επένδυση «οικονομικός πνεύμονας» για τη Θράκη

Σε ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο της δραστηριοποίησης της Eldorado Gold στην Ελλάδα εξελίσσεται η επένδυση στη Θράκη, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση της κύριας περιβαλλοντικής άδειας του έργου. Η επένδυση αφορά στον λόφο του Περάματος Αλεξανδρούπολης, με αντικείμενο την εξόρυξη χρυσού και αργύρου, και προορίζεται να αποτελέσει σημαντικό «οικονομικό πνεύμονα» για την περιοχή με 700 θέσεις εργασίας.

 

Advertisement

Καινοτομία και Συνέργειες για τη βιώσιμη εξέλιξη της Μεταλλευτικής

Ως προς το θέμα της τεχνολογικής εξέλιξης και του τρόπου που αυτή επηρεάζει τον εξορυκτικό τομέα, στέκεται τόσο στο μεταλλείο των Σκουριών, που προορίζεται να αποτελέσει ένα αυτοματοποιημένο, σύγχρονο μεταλλείο, όσο και στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, που βρίσκεται σε «διαρκή ψηφιακό μετασχηματισμό». Μεταξύ άλλων, στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας λειτουργεί δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 300 μέτρα κάτω από το έδαφος, διευκολύνοντας την ανάπτυξη μιας σειράς νέων τεχνολογικών εφαρμογών, όπως το σύστημα αερισμού κατ′ απαίτηση και μεθόδους απομακρυσμένης εξόρυξης.

Παράλληλα, στον τομέα της απασχόλησης έκανε λόγο για σημαντική ανάγκη σε εργατοτεχνικό προσωπικό στις Σκουριές, αλλά και σειρά ειδικοτήτων- όπως γεωλόγους, τοπογράφους, χειριστές μηχανημάτων, εργοδηγούς, μηχανικούς κ.α για τη μελλοντική λειτουργία του: «Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πληθώρα αναγκών και βέβαια προτεραιότητα είναι να εντοπίζουμε εργατικό δυναμικό από τις τοπικές κοινωνίες» είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτηρίζει εν γένει δύσκολη την πρόσβαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο για τη Βιομηχανία, σημειώνοντας πως η εταιρεία επιδίδεται σε διάφορες δράσεις σε συνεργασία με πανεπιστήμια, με σκοπό την πρόσβαση σε νέα ταλέντα και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον κόσμο της μεταλλευτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το σύγχρονο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης που λειτουργεί η εταιρεία στην περιοχή, για την εκπαίδευση τόσο νέων όσο και υφιστάμενων εργαζομένων.

Advertisement